Dünya, son zamanlarda yaşanan en güçlü jeomanyetik fırtına ile sarsıldı. Özellikle Kuzey Amerika'yı etkileyen bu fırtına, Türkiye dahil olmak üzere kutup ışıklarının gözlemlenmesine olanak sağlayabilir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, bu fırtınanın elektronik cihazlarda sorunlara yol açma olasılığı oldukça yüksek.

gunes-firtinasi.jpg

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Güneş'te meydana gelen patlama hakkında bir bildiri yayınladı. Bildiride, jeomanyetik fırtınanın elektronik araçlarda sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuldu. GPS sistemlerinde sıkıntılar yaşanabileceği de belirtildi. Bu tip fırtınalar genellikle Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların atmosferle etkileşime girmesi sonucu oluşur ve manyetik fırtınaları tetikleyebilir.

Çocukken Hareketsiz Olmak Yaşlılıkta Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor Çocukken Hareketsiz Olmak Yaşlılıkta Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor

Fırtına, Dünya'nın 20 katı büyüklüğündeki bir lekeden kaynaklandı. Birkaç gün önce, Güneş'te meydana gelen bir alevlenme, doğrudan Dünya'ya doğru devasa bir parçacık akışına sebep olmuştu. Bu kadar güçlü bir fırtınanın beklentiler arasında olmadığı belirtildi. Jeomanyetik fırtınaları izleyen bilim insanları, gezegenin bir Güneş fırtınasının etkisi altında olabileceğini öngörmüştü ancak bu denli güçlü bir fırtınayı tahmin etmemişlerdi. Analizler, fırtınanın aslında son altı yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor. Ayrıca Güneş'in Aralık 2019'da başlayan son evresinde üretilen en güçlü fırtına niteliğinde olduğu belirtiliyor. Bu leke daha önce saatte yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınası oluşturmuştu.

GÜNEŞ'İN FIRTINA DÖNGÜSÜ

Yıldız, her 11 yılda bir, sakin veya fırtınalı bir döngüyü tamamlar ve yeni bir döngüye başlar.

Gökbilimciler, Güneş'teki patlamaların birkaç yıl içinde artarak zirveye ulaşacağını belirtiyorlar. Bu durum, Güneş'in şu anda aktif bir evrede olmasından kaynaklanıyor.

gunes-firtinasi3.jpg

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Güneş'teki patlamalar, uzaya büyük kütleli plazmaların fırlatılmasına neden olur, buna taçküre kütle atımı (CME) denir. Bu plazmalar, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girerek manyetosferde geçici bozulmalara yol açar ve bu duruma Güneş fırtınası denir.

CME'ler genellikle göreceli olarak soğuk olan Güneş lekelerinde ortaya çıkar ve karanlık görünüşe neden olurlar.