Kadıköy"de dün silahlı çatışmaya sahne olan apartmanın bulunduğu Bostancı Emanet Sokak"a giriş ve çıkışlar polis gözetiminde yapılıyor.

Alınan bilgiye göre, Bostancı Emanet Sokak"ta polis ekiplerinin güvenlik önlemleri gece boyunca sürdü.

Belediyenin temizlik görevlileri, çatışmanın yaşandığı sokağa sabah saatlerinde gelerek temizlik çalışmalarına başladı.

Polislere ateş açılan dairenin, yapılan incelemelerin ardından polis ekiplerince mühürlendiği öğrenildi.

TARTIŞMALI OPERASYON

İstanbul polisinin, yasadışı Devrimci Karargâh Örgütü"nün Bostancı"daki hücreevine dün yaptığı baskında çıkan çatışmada bir polis ve bir sivilin ölmesi kafalarda soru işaretleri bıraktı.

Bir emniyet amiri ile bir sivil öldü, bir kameraman, 7 polis yaralandı. 6 saat süren çatışmada örgüt lideri ölü ele geçirildi. Güvenlik şeridinin arkasında bulunan bir sivilin ölmesi ve bir kameramanın yaralanması, emniyet güçlerinin operasyon sırasında yetersiz tedbir aldığını ortaya koydu. Bir sivilin çatışmada ölmesi üzerine güvenlik şeridi daha geriye çekildi.

UZMANLAR:
İstihbarat ve güvenlik zafiyeti var
Bostancı"daki “hücre evi” operasyonu, uzmanlara göre hata ve zafiyetlerle dolu. DSP Milletvekili ve eski Özel Harekâtçı Recai Birgün, operasyon için yeterli çevre güvenlik tedbirlerinin alınmadığını belirterek, “Bir apartmanda operasyon yapılıyorsa, diğer dairelerin de güvenlik altına alınması gerekir. Fakat yine izliyoruz ki, apartmanda oturanlar kendi güvenliklerini kendileri sağlamaya çalışmış” dedi.
İsmini vermek istemeyen üst düzey bir emniyet yetkilisi ise 6 saatlik bir çatışmanın, kalabalık ve yoğun nüfuslu bir şehir için çok uzun bir süre olduğunu ifade etti. İşte uzmanlara göre operasyondaki hatalar zinciri:
- İstihbarat zafiyeti var. Uzun süredir takip edilen ve sansayonel eylem hazırlığındaki örgütle ilgili elde edilen bilgiler, iyi bir şekilde değerlendirilmemiş.
- Bu tür takiplerde militanın saklandığı evde silah, bomba gibi mühimmatın tespit edilmesi ve bunun operasyon timlerine bildirilmesi gerekirdi. Evin krokisi, binada kimlerin yaşadığı hatta komşularının iyi bir şekilde araştırılması, önceden bilinmesi gerekir.
- Sağlıklı bilgi alınmadığı takdirde militanın evi terk etmesi beklenebilirdi. Ayrıca şüphelinin sokakta yakalanması çok daha risksiz olurdu.
- 6 saatlik operasyon süresi, İstanbul gibi kalabalık ve yoğun nüfuslu bir şehir için çok uzun. Militanın uzun bir çatışma sonrasında cama çıkıp yeniden ateş etmesi operasyonda iyi bir yönetim ve planlama olmadığını gösteriyor.
- Güvenlik çemberi de kısa tutulmuş. Bu çemberin içerisine hiçbir sivilin yaklaştırılmaması gerekirdi.
- Apartmandaki diğer dairelerin güvenliğinin sağlanması, hatta mümkünse boşaltılması en önemli tedbir olmalıydı.
- Doğalgaz, elektrik gibi sistemlerin devreden çıkarılması gerekir. Çünkü polisin gece görüş ve diğer teknik ekipman açısından yeterli teknik donanımı var.
- Hücre evine ilk müdahaleyi yapanlar, bu tür operasyonlar için özel yetiştirilmiş özel harekât timleri olmalıydı. Bu timler her türlü donanıma sahip olarak “kapalı alan” ya da “rehineli operasyon” denilen bu tür operasyonlar için kullanılıyor. Evin kapısını ilk çalanlar, bu özel ekipler olmalıydı.

Milliyet