Çin'de iki yıl içinde en üst mevkilere gelmesine kesin gözüyle bakılan Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping'in eşi, ünlü şarkıcı Peng Liyüen şimdiden "düşük bir profil" çizmeye çalışıyor.

Şi'nin geçen ay ÇKP Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcılığına atanması ve bunun geleceğin devlet başkanı ve parti genel sekreteri olacağı şeklinde yorumlanması, dikkatleri bu çiftin üzerine çevirmişti.

Associated Press ajansının haberine göre, Şi'nin evliliğine ilişkin yazılar internet ortamından silindi, Peng de kamuoyunda fazla görünmemesi için askeri şarkı ve dans grubunda masa başı bir göreve atandı.

-3 YILDIR EKRANLARDAN UZAKTA-

Peng, 1982 yılından beri Çin Merkezi Televizyonu CCTV'de gösterilen geleneksel Çin yeni yılı programlarının yıldızıydı. Peng, Şi'nin ÇKP Siyasi Bürosunun 9 kişilik daimi komitesine seçildiği 2007 yılından beri yılbaşı programlarına katılmıyor. Bu programların 800 milyon kişiyi ekran başına topladığı tahmin ediliyor.

Şikago Üniversitesi'nden Çin uzmanı Dali Yang, halkın gözünde olumlu bir imajı bulunan Peng'in kamuoyunun ilgisinden uzaklaştırılmasını eleştirerek, "Bu yalnızca Peng'in daha gizemli hale gelmesine ve spekülasyonlara yol açar" diye konuştu.

Resmi yayın organlarında üst düzey görevlerde bulunmuş olan Li Datong da Çinli liderlerin eşlerinin, "yüksek profil çizmemeye" özen gösterdiklerine ve sadece resmi ağırlamalarda el sıkışırken görüldüklerine dikkati çekti.

-23 YILDIR EVLİLER-

Eşinden 10 yaş büyük olan 57 yaşındaki Şi Cinping, Peng ile 23 yıldır evli ve bir kızları var. Ünlü çift 1986'da Şi, sahil şehri Şiamen'de belediye başkan yardımcısı iken bir ortak arkadaşları aracılığıyla tanıştı.

Ülkenin güneyinde yayımlanan Zhanjiang Akşam Haberleri gazetesinde, 2007 yılında Peng'in ilk karşılaştıklarında Şi'yi "taşralı ve yaşlı" bulduğu yazılmıştı. Peng, "Acaba aradığım erkek bu mu?" diye düşündüğü Şi'yi, "sade, ama entelektüel" bir insan olarak tanımlamıştı.

-"TOPLANTILARI ERTELİYORDU"-

Peng, 2001'de yayımlanan bir söyleşide de "anlayışlı bir eşe sahip olduğu için şanslı olduğunu düşündüğünü" söylemiş ve Fucou'da görevliyken ziyaretine gittiğinde Şi'nin, kendisiyle vakit geçirebilmek için toplantıları ve kırsal kesime yapacağı gezileri ertelediğini anlatmıştı.

Hong Kong'da yayımlanan South China Morning Post gazetesi, Peng'in "her gittiğimde tartışmadan kaçınmak ve zor kazanılmış günlerin tadını çıkarmak için çaba harcardık" dediğini aktardı.

Şinhua haber ajansı ve ÇKP Merkez Komitesi'nin yayın organı Halkın Günlüğü'nde de yer alan bu yazıları, artık internet ortamında bulmak mümkün değil.

A.A.