Hrant Dink"i öldüren Samast"ın otogarda 3 kişi tarafından karşılandığı bilgisini ifadelerden aldığını ileri süren Ramazan Akyürek"in doğru söylemediği ortaya çıktı. Avukatı, bu bilginin ifadelerde geçmediğini kabul etti.

Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast"ın cinayetten önce polis tarafından izlendiği kuşkusunu doğuran istihbarat notu ile ilgili skandal büyüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek, önceki gün, Samast"ın İstanbul"da 3 arkadaşı tarafından otogarda karşılandığına ilişkin istihbarat notunun, Samast ve arkadaşlarının verdiği ifadelere göre hazırlandığını iddia etmişti.

“İfadelerde var”

Akyürek, önceki gün avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “İstanbul"daki hareketleri, Samast"ın cinayetten 4 gün sonra alınan ifadesiyle emniyet tarafından öğrenilmiştir. Bilgi notunda yer alan "Samast"ı otogarda karşıladılar"ifadesi, Samast"ın ifadesinden elde edilen bilgilerin özet halinde derlenmesi suretiyle oluşturulmuştur. İddia edildiği gibi emniyet tarafından Samast"ın cinayetten önce takip edilmesi söz konusu değildir.” Açıklamadaki bu ifadelere rağmen ne Samast"ın, ne de İstanbul"da cinayetten bir gün önce gezdiklerini söyleyen 4 kişinin ifadesinde “otogarda karşılama” yönünde bir bilgi yer almıyor.

Dink Ailesi"nin avukatlarından Fethiye Çetin, VATAN"a, “Samast"ın ve diğerlerinin ifadesinde böyle bir şey geçmiyor. O zaman bu istihbarat bilgisi nereden alındı? Akla gelen ihtimallerden biri polisin bu bilgiyi ifade zaptına geçirmediğidir. Bunu İstanbul Emniyeti bir biçimde açıklamak zorundadır. Bütün bu olay şunu gösteriyor ki hazırlık soruşturmasında da polis gayri ciddi iş yapmıştır” dedi. Çetin, Samast"ın cinayet tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için ifadesinin savcı tarafından alındığına da dikkat çekerek “Akyürek"in açıklamasında Samast"ın Emniyette alınan ifadesi ibaresi geçiyor, bu da yasalara aykırı bir durumu gösteriyor” dedi.

İstanbul yanlış yapmış

Bu çelişkiyi sorduğumuz Akyürek"in avukatı Albayrak, ifadelerde böyle bir bilginin yer almadığını kabul etti:

- Açıklamada "ifadelerde otogarda karşılama geçiyor"deniliyor. Ama ifadelerde böyle bir detay yok?

-Onu açıklamada net olarak ifade edemedik. İstanbul"un hazırladığı bir evrak. Doğrudan niye otogar demişler bilemiyorum. Otogarla Adapark"ı mı karıştırmışlar? Ama Başkan Bey"in (Akyürek) ilgisi yok. Başkan Bey"in pozisyonu şu: İstanbul yazıyı hazırlamış, başkanlığa göndermiş. Başkanlık da yazıyı mahkeme istediğinde buradan kendi imzasıyla göndermiş. Sadece gönderici. Başkanlık da mahkeme elinizde ne var diye sorduğunda İstanbul"un gönderdiği bilgileri gönderiyor. Değerlendirme yapmaksızın göndermişler. Benim kanaatime göre İstanbul bilgileri derlerken yanlış yapmış olabilir.

İFADELERDE "OTOGARDA KARŞILAMA" YOK

Samast, savcılık ifadesinde 17 Ocak"ta otobüsten indikten sonra evi otogara yakın olan dayısına gittiğini, bir süre orada kaldıktan sonra internetten tanıştığı Orhan isimli arkadaşıyla buluştuğunu anlatmıştı. Otogarda karşılamadan bahsetmeyen Samast, arkadaşlarıyla telefonla arayarak buluştuğunu iddia etmişti. Samast"ın cinayetten önce İstanbul"da iki gününü beraber geçirdiği üç kişiden biri olan Orhan Özbaş da ifadesinde Samast"la MSN"den görüştükten sonra Bayrampaşa"da Adapark"da buluştuklarını ileri sürmüştü. Özbaş, buluşmaya babasının arabasıyla gittiğini ve yanına arkadaşları Kaan Gerçek, Turan Meral ve Mesut Kadri"yi aldığını anlatmıştı. Özbaş, Samast"ın kendilerine Dink"in bilgisayar çıktısı fotoğrafını gösterdiğini ve öldüreceğini söylediğini söylemişti. Samast"la gezen diğer üç kişi de Özbaş"ın bu ifadesine benzer ifadeler vermişlerdi. İstihbarat notunda 3 kişiden bahsedilmesine rağmen, Samast"la gezenlerin sayısı 4"dü./vatan