Skandal hastaneye kilit! Bir hemşire tarafından çekilen ve bebeklerin aileleri yoğun bakımda sanırken hemşirelere ait lojmanlarda olduğunu gösteren görüntüler basına yansıyınca, Sağlık Bakanlığı hastaneyi kapattı.

Dün bebeklerini almak isteyen aileler saldırıya uğradıklarını iddia etti.

İstanbul Kartal"da bulunan Özel Kartal Hastanesi büyük bir skandalla gündeme geldi. Hastanedede çalışan Funda Apuhan isimli hemşirenin basına sızdırdığı görüntülerle ortaya çıkan korkunç manzara sonrası, Sağlık Bakanlığı soruşturma başlatarak hastaneyi kapatma kararı aldı. Bir televiyon kanalında yayınlanan ve yaklaşık 9 ay önce çekildiği düşünülen görüntülerde, bebeklerin sağlıklı doğmalarına rağmen hasta gibi gösterildikleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu"ndan para alabilmek amacıyla "Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi"nde haftalarca gereksiz yere tutuldukları ortaya çıktı. Görütüntülerde hastaneden kaçırılarak hemşirelerin lojman olarak kullandığı dairelerde saklanan bebeklerin, yerlere serilen çarşafların üstüne konuldukları da görülüyordu. Daha sonra hemşireler telaş içinde bebekleri ikişer ikişer alarak evden çıkartıyorlardı. Aynı görüntülerde "Sepsis" olarak tabir edilen ve yenidoğan bebekleri için öldürücü olarak bilinen enfeksiyon hastalığı tanısı konulan bir bebeğin de diğer bebeklerle aynı serviste olduğu görülüyordu. Bazı bebeklere ise komiklik olsun diye kozmetik ürünleri ile makyaj yapılıyordu.

Bebekleri vermediler

Bu skandal görüntülerin ardından hastane hakkında soruşturma başlatan Sağlık Bakanlığı ise soruşturma süresince hastaneyi kapatma kararı aldı. Hastanedeki bebekler ve hastalar başka hastanelere sevk edilmeye başlanırken, dün hastaneye yeni hastaların da giriş yaptığı dikkat çekti. Bazı aileler ise bebeklerini hastaneden alabilmek için uzun süre uğraş verdiklerini ve hastanenin bebekleri ailelere vermek istemediğini öne sürdü.

Olaylar nedeniyle hastane binasına polisler gelip nöbet tutarken, hastane yönetimi ise yaptığı pişkin açıklamlarla herkesi kızdırdı.

Dört gün önce hastanede bir bebeklerinin dünyaya geldiğini belirten bir aile, “Ne rahatsızlığı olduğunu söylemeden yoğun bakıma aldılar. 4 gün boyunca bize hiç bilgi vermediler. Bugün bebeğimizi geri almaya çalışırken hastane görevlileri tarafından saldırıya uğradık. Polisler eşliğinde bebeğimizi alabildik. Bebeğimiz sağlıklı olmasına rağmen bize geri vermek istemediler. Çıkış dosyamızı vermediler. Fotokopisini bile zorla alabildim” diye oknuştu.

Çete bize tuzak kurdu

Hastanenin Yönetim Kurulu Danışmanı Dr. Mehmet Cüneyt Uzun ise, “Hastanedeki bu olayda adı geçen hemşire bir çete üyesidir. Çete tarafından içimize sokulmuştur. Bizden para istedi. Vermeyince şantaj yaptı. Hemşire ve çetenin adamları gelerek bebekleri sabaha karşı 04.00 sıralarında hastaneden çıkartmışlar, başka bir yere götürüp fotoğraflarını çekmişler, sonra geri getirmişler. Ancak güvenlik kamerası kayıtları yok” diye konuştu. Basın mensuplarının bebekelerini alarak hastaneneden kaçan vatandaşların fotoğraflarını göstermesi üzerine ise, “Biz onları görmedik” diye cevap verdi.

Şeytanca tuzak

Hastane yönetimi tarafından yapılan açıklamada ise medyaya yansıyan görüntülerdeki bebeklere yapılan makyaj, haztanemiz hemşiresi Funda Apuhan tarafından yapılmıştır ve bu iğrençliği yine kendisi kaydetmiştir. Görüntülerde yan yana izlenen bebekler de yine aynı çete üyesi hemşire yardımıyla gece nöbetinde çete üyeleri tarafından 5 dakka içinde şeytanca ayarlanıp çekilmiştir” denildi.

"Bazı bebekler enfeksiyondan öldü"

Hastanedeki skandalı ortaya çıkartan hemşire Funda Apuran şunları anlattı, “15 kişilik yerde 25-30 bebek yatırılıyordu. Bu nedenle bebek ölümleri de oldu. Denetim zamanında ise bebekler hastaneden kaçırılıp hemşirelere ait lojmanlarda saklanıyordu. Bir yıldır bu hastanede çalışıyorum. Benden önce de bu olaylar yaşanıyormuş. Aileler şikayetçi olmuş, konuya yargıya intikal etmiş. Ben bu yaşananları görünce evrak toplayarak, video çekerek belge oluşturdum. Serviste yatan 20 bebeğin en az 15"i sağlıklıydı. Ailelerin bunlardan haberi yoktu.

Ailelere sürekli "emmiyor, solunum sıkıntılı, şekeri düşüyor" gibi bahaneler uyduruluyordu. Genellikle bebeği ailelere ya göstermiyorlardı. Hastane bu şekilde her ay SGK"dan para alıyordu. aylık 700 bin lira civarında epikriz yazılıyordu. Haber yayınlanınca ben hastanede nöbetteydim. Bu kişiler, hastane sahibinin eşi ve onun kız kardeşiydi. Yaklaşık 10 dakika dayak yedim.”

vatan