TBMM, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü uyarınca bugün saat 15.00'de toplanacak. Uzun bir aradan sonra Meclis Başkanı açılış resepsiyonu verecek. En çok merak edilen konu ise, Erdoğan Meclis'e geldiğinde muhalefetin takınacağı tutum. TBMM, 26. Dönem ikinci Yasama Yılı açılış programı saat 14.00'te Atatürk Anıtı'nda düzenlenecek törenle başlayacak. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekillerince, Atatürk Anıtına çelenk konularak saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşıokunacak. TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'de Meclis Başkanı Kahraman başkanlığında toplanacak. Kahraman, sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurula davet edecek. Erdoğan, yasama yılı açılış konuşmasını yapacak. Genel Kurul, Erdoğan'ın konuşmasının ardından birleşime ara verecek. Teamüllerin aksine Genel Kurul, aranın ardından çalışmalarına devam ederek,Irak ve Suriye Tezkeresi'ni görüşecek. Meclis'in yasama yılı açılış programı kapsamında saat 19.00'da Tören Salonu'nda resepsiyon gerçekleştirilecek. Son birkaç yıldır yapılmayan yeni yasama yılı açılış resepsiyonunu bu yıl gerçekleştirilecek. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis Tören Salonu’nda saat 19.00’da resepsiyon verecek.

‘YETKİLİ KURULLARIMIZDA DEĞERLENDİRECEĞİZ’
Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından yaz boyunca mahkemelerce ifadeye çağrılan ve zorla getirme kararı çıkarılan HDP’lilerin Genel Kurul’daki tavrı ise merak konusu. Gazateduvar’dan Hülya Karabağlı'ya konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken konuyu kendi içlerinde yetkili kurullarında değerlendirileceklerini söyledi. Baluken, “O konuda henüz bir tartışma yürütmedik. Parti grubumuz ve yetkili organlarla ilk günle ilgili ortaya konulması gereken tavırlar ilgili bir bazı kararlar alacaktır” dedi.

MUHALEFET ERDOĞAN’I AYAKTA MI KARŞILAYACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Genel Kurul’da yapacağı yeni yasama yılı açılış konuşması Ak Parti, CHP ve MHP’nin oluşturduğu ‘Yeni kapı Ruhu’ açısından önem taşıyor. Ayrıca, CHP ve MHP’nin Erdoğan’la ilişkilerinin geldiği nokta açısından da konuşmanın içeriği merak ediliyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez katıldığı TBMM’nin yeni yasama yılı açılış töreninde, AK Parti milletvekillerinin yanı sıra muhalefet tarafından da ayakta karşılanmıştı. CHP’liler, Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun ayağa kalkmasını bekledikten sonra ona eşlik etmişti. CHP’den sadece Melda Onur ayağa kalkmamıştı. 2015 yılı açılışında ise Tayyip Erdoğan, Genel Kurul’a girerken AKP’liler ayağa kalkarken, HDP kalkmamıştı. 

CHP’nin tavrının ne olacağı konusuna açıklık getiren Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı saygı ile karşılayacaklarını söylemişti. CHP’lilerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salona gelişinde ayağa kalkması, çıkışta ise kalkmaması bekleniyor.

MECLİS YOĞUN GündemLE BAŞLAYACAK

Meclis, yarın başlayacağı yeni yasama yılında önemli düzenlemeler için yoğun gündemle çalışmaya hazırlanıyor. Meclis'in 26. Dönem ikinci Yasama Yılı'ndaki ilk işi açılışın hemen ardından ele alacağı, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi olacak.

TBMM Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasama yılı açış konuşmasının ardından teamüllerin aksine çalışmalarını sürdürecek. "Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak için hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması ve bu kuvvetlerin Hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile gerekli düzenlemelerin yapılması" için verilen izin süresinin 30 Ekim 2017'ye kadar uzatılmasına dair Başbakanlık Tezkeresi yarın Genel Kurulda ele alınacak. Süresi 2 Ekim'de dolacak tezkere üzerinde gruplar adına birer milletvekili, Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık konuşacak. Genel Kurul, 4 Ekim Salı gününden itibaren çalışmalarını sürdürecek. Meclisi 2017 yılı bütçesine kadar yoğun bir gündem bekliyor.

"TADİLAT ÇALIŞMALARI GENEL KURUL FAALİYETLERİNİ ETKİLEMEYECEK"

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'in, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde hasar gördüğü bölümlerinde tadilat çalışmalarının sürmesi nedeniyle çalışmalarına ara vereceği haberlerinin doğru olmadığını belirterek, temizlik ve tadilat çalışmalarının Genel Kurulun faaliyetlerini etkilemeyeceğini söyledi. 
Meclis'in ekim ayı boyunca önemli düzenlemeler için mesai yapacağını belirten Elitaş, olağanüstü halin uzatılması, Genel Kurul gündeminde bulunan iki KHK, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanun Tasarısı, Emekli Sandığı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenleme, Bilirkişilik Kanunu Tasarısı ve Milli eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısının görüşüleceğini söyledi.