'Aile Sigortası' projesinin kaynağı nihayet açıklandı. Modele göre, yoksul ailelere aylık ödeme 125 ila bin 250 lira arasında olacak. Para, kadının hesabına yatacak. Finansman ise halihazırda sosyal yardım desteğinde bulunan 14 kurumdan sağlanacak

'Kaynağı nereden bulacaksınız' eleştirilerine maruz kalan, CHP'nin 'Aile Sigortası' projesi tüm detaylarıyla anlatıldı. CHP'nin seçim meydanlarında ısrarla üzerinde duracağı proje, 'Aile Sigortası'yla, Güçlü Sosyal Devlet'e doğru' başlıklı kitapçıkla tanıtıldı. Kitapçıkta 'Genel yoksulluğun ve çocuk yoksulluğu oranının yüksek oluşu, kırsal kesimde artan yoksulluk ve sosyal sigorta programlarının kapsamadığı çalışan grupların' olması gerekçesiyle Aile Sigortası Modeli'ne ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Ailenin gereksinimleri ve yoksulluğunun esas alındığı Aile Sigortası, yoksulluk eşiğinin altında olan, aile üyeleri çalışmayan ya da ailede çalışan olmakla birlikte ailenin geliri yoksulluk eşiğinin altında kalan, İşsizlik Sigortası'na prim ödememiş işsizler ile yaşlılar, engelliler ve çocuklara ödenecek.

ÖDEME KADININ HESABINA
Aile Sigortası modeline göre, en yoksul ailelerde ortalama aylık ödeme 600-700 lira olacak. Farklı yoksulluk düzeyleri, yaşam yeri farklılıkları, çocukların yaş ve eğitim durumları, ailenin sosyal desteklere erişimi ve gelirine göre aylık 125 ila 1250 TL arası ödemede bulunulacak. Bu destek, hane odaklı olacak ve kadına verilerek, her ay kadının banka hesabına yatırılacak.

AS-KUR UYGULAYACAK
Bugün sosyal yardım ve hizmet sunan 14 kurum olduğunun hatırlatılarak, aile sigortası projesiyle, bu 14 kurumsal yapının tek çatı altında toplanması ve bu alandaki dağınıklığın giderilmesi sağlanacak. Projenin uygulanması ve yürütülmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Aile Sigortası Kurumu (AS-KUR) tarafından olacak. AS-KUR, üçüncü bir sosyal güvenlik kurumu gibi çalışacak.

KAYNAK, SOSYAL YARDIM
Her platformda projenin kaynağının sorulduğu Aile Sigortası'nın finansman kaynağı da mevcut sosyal yardım harcamaları olarak açıklandı. 'Mevcut sosyal yardım harcamalarının etkin yönetimi, çok başlılığın önlenmesi, sosyal yardımlardaki yolsuzluk ve usulsüzlüklerin kaldırılması ile para bulma sorunu önemli ölçüde çözülmüş olacaktır' ifadeleri kullanıldı.

KADER DEĞİL KÖTÜ YÖNETİM
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında, Türkiye'de iş bulmaktan umudunu kesenlerin işsiz sayılmadığını kaydederek, 'Yılda gidip 15 gün fındık topluyorsanız, siz de işsiz sayılmıyorsunuz. Gerçekler farklı, TÜİK'in rakamları farklı' diye konuştu. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: Bizim amacımız yoksulluğu yönetmek değil, yoksulluğu ortadan kaldırmaktır. İnsanları kuyruğa dizip, makarna bulgur dağıtmak 21. yüzyılın Türkiyesi'ne yakışmaz. Yoksulsa, yoksulluk onların kaderi değil, kötü yönetilen Türkiye'nin ortaya çıkardığı bir sonuçtur.

BÜTÇELERİ BİRLEŞECEK
Aile Sigortası sisteminin maliyetinin 7 milyar lira olduğunu açıklayan Kılıçdaroğlu, devlette 14 kurumun ayrı bütçesi bulunduğuna ve bu kurumların mükerrer yardımlar yaptığına dikkati çekti. Kılıçdaroğlu, 'Biz bütün bütçeleri birleştiriyoruz, bürokrasiyi kaldırıyoruz. Neden? Çünkü biz devleti tanıyoruz. Onlar 14 kurumun bütçesini toplamamışlardır, belki haberleri yoktur.'

FAKİRLİK İSTATİSTİĞİ
Kitapçıkta, yoksulluk rakamları de yer alıyor. TÜİK'in 2008 yılındaki rakamların yer aldığı kitapçığa göre, farklı yoksulluk tanımları dikkate alındığında bugün 5 ila 8 milyon arasında çocuk, 10 ila 17 milyon arasında birey ve 2 ila 3 milyon arasında aile yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

AİLE SİGORTASI 71'DEN BERİ VAR
Kitapçıkta, 'Türkiye Cumhuriyeti, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 102 sayılı 'Sosyal güvenliğin asgari normları sözleşmesi'ni, 1971'de imzaladı. Aile Sigortası, bu sözleşme kapsamında yer alan ve uygulamayı kabul edilen dokuz sigorta dalından biri. TBMM tarafından 1971 yılında kabul edilmiş ancak sekiz sigorta dalı uygulanmasına karşı aile sigortası uygulanmadı' bilgisine de yer veriliyor.

YÜRÜYEN MERDİVENE TERS BİNDİ
CHP lideri, Akatlar'daki M.K. Kültür Merkezi'nde yukarıya doğru çıkan yürüyen merdivende aşağıya doğru inmeye çalışınca, düşme tehlikesi geçirdi.