Ayvalık'ın bakir tarihi dokusu nedeniyle ilçeyi tercih eden film ekibi, bazı çevrelerin Can Dündar'ın 'Mustafa' filmine alternatif olduğu iddia ettiği ve Atatürk'ün hayatını anlatan 'Veda' hakkında basın mensuplarına sır verilmiyor. Ayvalık'ın Cunda olarak da bilinen Alibey adasındaki tarihi bir evi, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Selanik'te doğduğu ve çocukluğunun geçtiği ev haline dönüştüren film prodüksiyon ekibinin kuralları gereği film hakkında açıklama yapmayan özgün müziğin dev ismi, ünlü sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli'nin gözünden Atatürk'ün hayatını anlatacak filmin oldukça kalabalık bir figürasyonu ve yüksek bir bütçesinin olduğu öğrenildi.

Üç yıllık bir ön çalışmanın sonrasında çekimlerinin Ayvalık'ta başladığı Veda'nın, önümüzde ki günlerde İzmir ve Bodrum'da da çekimleri devam edecek. Filmle ilgili olarak açıklama yapılmaması ise Ayvalık'a bağlı Cunda ve Küçükköy'de çekimleri süren filmin setini izleyen vatandaşları iyice merakta bırakıyor.

Tarihi kostümler ve tamamen 1800'lü yılların sonundaki sahnelerin yer alacağı Veda filminin zamanlamasının ise Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in sorgulandığı günümüzde ki siyasi gündemle hiçbir ilgisinin bulunmadığı belirtildi. Sempatik tavırlarıyla hem set ekibi, hem de vatandaşlarla kurduğu diyaloglarla Ayvalık'ta gönülleri fetheden Zülfü Livaneli, “Ayvalık'ı çok sevdim. Gerçekten de Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkan aydın bir halkı var. Doğal güzelliğinin yanı sıra kültürel zenginliklere de sahip bir ilçe. Burada bulunmaktan son derece memnunum. Belki bir gün Ayvalık'tan ev satın alarak buraya yerleşebilirim' diye konuştu.

Basın mensuplarıyla dostça sohbet eden Livaneli, tüm ısrarlara rağmen yönetmenliğini üstlendiği 'Veda' filminin başrol oyuncusunun ismini vermedi. Livaneli, “Filmle ilgili olarak basına henüz bilgi verilmiyor. Ancak yapım ekibimizle ilerleyen günlerde bir basın toplantısıyla kamuoyuna filmimizle ilgili geniş açıklamaları yapacağız” şeklinde konuştu./yeni şafak