Türkiye'nin 26 Ekim'de yürürlüğe soktuğu Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünlerle ilgili yönetmelik, ABD Senatosu Finans Komitesi'nin duruşmasında gündeme geldi.
Komitenin kıdemli üyesi Senatör Chuck Grassley, duruşmada, ABD Başkanı Barack Obama tarafından ABD Ticaret Temsilciliği'nde (USTR) tarım konusundaki başmüzakerecilik görevine aday gösterilen İslam Sıddıki'ye Türkiye'nin GDO'lu ürünlerle ilgili yeni düzenlemesini sordu.

Grassley, Türkiye'nin GDO'lu ürünlerle ilgili geçen hafta yeni bir düzenlemeye gittiğini hatırlatarak, bu düzenlemenin, Türk pazarlarını Amerikan mısırı ve soya fasulyesinin ithalatına kapattığını söyledi.

Türkiye'nin, bu düzenlemeyi duyurmadan önce ABD'ye danışmadığını, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) de haber vermediğini, dolayısıyla düzenlemenin hemen yürürlüğe girdiğini ileri süren Grassley, İslam Sıddıki'ye, 'Yeni görevinizin onaylanması halinde sizi, Türk yetkililerin bilimi temel alan GDO politikalarını onayladıklarını ve Amerikan GDO ürünlerinin ithalatına karşı ayrımcılık yapmadıklarını görmek için onlarla bir an önce çalışma yürütmeye davet ediyorum. Bu konuda görüşünüzü alabilir miyim?" sorusunu yöneltti.

Sıddıki de soruya yanıtında, bu gelişmenin USTR'de kaygı yarattığını ifade ederek, 'Çünkü Türkiye, DTÖ'ye haber verme konusunda, örgüte olan sorumluluklarına bağlı kalmadı. Ayrıca bildiğim kadarıyla, (Türk yetkililerin) bu konuda harekete geçmeden önce bilimsel risk analizi yaptıklarını zannetmiyorum. Görevim onaylanırsa, hem sizinle hem de Senato'nun diğer üyeleriyle bu konuda yakından çalışacağım ve gerekli tüm önlemleri alacağım' dedi./yeni şafak