Washington'dan helikopterin 2011'de verilebileceğine dair resmi yazı geldiğini söyleyen Milli Savunma Bakanı Gönül, “2010'da almak için bastırıyoruz” dedi.

ABD, Türkiye'nin terörle mücadele için istediği 12 Cobra helikopter talebine olumlu cevap verdi. Milli Savunma Bakanı Gönül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önceki gün akşam verdiği resepsiyonda gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevapladı. ABD'nin, Türkiye'nin Cobra saldırı helikopter talebine yazıyla olumlu cevap verdiğini söyledi. Gönül, birkaç hafta önce görüştüğü ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in de helikopterleri 2011'de verebileceğini ilettiğini söyledi.

2011'DE VERMEK İSTİYORLAR

Gönül, Türkiye'nin İtalyan Agusta Westland firması ile gelecek yıl ortak üretimini başlatacakları saldırı helikopterlerinin, 2013'te Türkiye'nin envanterine girmeye başlayacağını anımsatarak, “Dolayısıyla biz ABD'den, acil ihtiyacımızı karşılaması için Cobra helikopterlerinin teslimatının 2010'a çekilmesini istedik. ABD ise Irak'tan çekileceği 2011 yılında bu helikopterleri verebileceğini söylüyor” dedi.

1,5 MİLYAR DOLARLIK ALIM

Türkiye, bu yıl başında, PKK ile mücadele kapsamında ABD'nin yaklaşık 12 adet Cobra saldırı helikopteri vermesi talebine, kendi ihtiyaçlarını ancak karşılayabildiği gerekçesiyle olumlu cevap alamamıştı. 12 adet Cobra'nın piyasada satış fiyatının 1.5 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor ABD'nin Cobra talebine ilk başlarda olumsuz cevap vermesinin arkasında, Ankara'nın, yaklaşık 3 milyar dolarlık saldırı helikopteri üretimi ihalesini geçen yıl İtalyan Agusta Westland firmasına vermesi de yatıyordu.

Rusya kartı ikna etti

Türkiye'nin acil saldırı helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere Rusya'dan 32 adet Mİ-28 tipi saldırı helikopteri almak üzere Moskova ile görüşmelere başlaması, Cobra helikopterlerini satmaya yanaşmayan ABD'nin yumuşamasında etkili oldu. Pentagon, 2009 başlarında Ankara'nın Rusya'dan alım için harekete geçmesi üzerine yeni bir plan hazırlayarak Ankara'ya göndermişti. - yenişafak