İşkence yüzünden öldüğü ileri sürülen Engin Çeber"in polis karakolu ve cezaevinde kaydedilen sekiz DVD ve 17 CD"ye aktarılan kamera görüntülerinin bir bölümü mahkemede izlendi.

Çeber"in kız kardeşi Şerife Çeber ile annesi Kamile Tekin, görüntüleri izlerken gözyaşlarını tutamadı.

İŞKENCE ile öldürüldüğü iddia edilen Engin Çeber"le ilgili duruşmaya Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi"nde dün devam edildi. Duruşma Metris Cezaevi 2"nci Müdürü Fuat Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Murat Çise, Selahattin Apaydın, Yavuz Uzun, Sami Ergazi ve Nihat Kızılkaya ile tutuksuz yargılanan 26 gardiyan katıldı. Engin Çeber"in ailesinin de katıldığı duruşmada, Muhsin Bodur Polis Merkezi ve Metris Cezaevi"ndeki kamera görüntüleri izlendi. İki görüntü ve bir dudak okuma uzmanı eşliğinde önce karakol kayıtları izlendi.

Görüntülere göre, parmak izi alınması aşamasında Engin Çeber, Özgür Karakaya, Cihan Gün ve Aysu Baykal"a yerde oturarak direniyor. Sicil için fotoğraflarının çekilmesine de izin vermiyor. Cihan Gün, kendisine kötü davranıldığını belirterek, yırtılan montunu işaret ediyor. Görüntülerin devamı ise CD bozuk olduğu gerekçesiyle izlenemedi. Ardından Metris"deki kayıtlara geçildi. Kayıtlarda Engin Çeber"in 7 Ekim 2008"de sabah saat 9.00 sıralarında kendinden geçmiş vaziyette cezaevi avlusuna taşındığı görülüyor. Bir süre yerde bekletiliyor ve sedyeyle hastaneye taşınıyor.

"İfade veremeyiz"

Engin Çeber"in işkence gördüğü koğuşta bulundukları için tanıklıklarına başvurulan Aşkıner Koçak, "Tutukluluğum sürüyor. Endişelerim var, cezaevinde idare ve mahkûmlarla diyalog halindeyim" diyerek ifade vermek istemediğini söyledi. Diğer tutuklu tanık Hacı Koçak da, benzer gerekçelerden dolayı ifade vermedi.

39"u infaz koruma personeli, üçü cezaevi müdürü, 13"ü polis, dördü jandarma ve biri doktor olmak üzere toplam 60 kamu görevlisinin yargılandığı davanın sonunda sanık avukatları, görüntülerde kötü muamele yapıldığının görülmediğini ve somut belge bulunmadığını ileri sürerek tutukluların tahliyesini talep etti. Mahkeme, bilirkişi heyetine bir ay süre tanıdı ve görüntülerin çözümünün yapılmasına, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verererk duruşmayı 8 Haziran"a ertelendi.

Duruşma sırasında Engin Çeber"in kızkardeşi ŞerifeÇeber, tutuksuz sanıklardan gardiyan SalimG."yi kendisini elle taciz etmekle suçladı.Avukat Nazan Yaman"ın müdahalesiyle salonda arbede yaşandı. Taraflar birbirinden şikayetçi oldu. Osmaniye Polis Merkezi"ne götürülen, sonra da Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı"na sevkedilenGardiyanSalimG. serbest bırakıldı.

Hürriyet