Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanı ve İlham Aliyev'in danışmanı Nevruz Muhammedov, Türkiye'nin Ermenistan'la arasındaki sorunların eski cumhurbaşkanları Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer'in izlediği çizgide çözülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında patlak veren Ermenistan sınır kapısı krizinin başından beri kamuoyu önünde sessiz kalan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in sarayından ilk açıklama dün geldi.

Açıklamada, Türkiye'deki önceki cumhurbaşkanlarının adları sayılırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isminin anılmaması dikkat çekti.

İlham Aliyev'in danışmanı Nevruz Muhammedov, Türkiye'nin Ermenistan'la arasındaki sorunların eski cumhurbaşkanları Özal, Demirel ve Sezer'in izlediği çizgide çözülmesi gerektiğini söyledi.

Azerbaycan Ajansı APA'ya konuşan Muhammedov, Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasına ilişkin bir soruyu cevaplarken, "Türkiye'nin pozisyonunu anlıyoruz. Umarım Türkiye de bizim pozisyonumuzu anlıyordur. Türkiye bu süreci başka yollardan yürütmelidir" dedi.

Güney Kafkaslarda barışı geliştirmenin hem Türkiye'nin hem de Azerbaycan'ın çıkarına olduğunu belirten Aliyev'in danışmanı, Türkiye'den son günlerde yapılan açıklamaların, Ankara'nın Bakü'nün pozisyonunu anladığını gösterdiğini söyledi.

Bakü'nün Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasına ilke olarak karşı olmadığını belirten Nevruz Muhammedov, "Türkiye bu konuda, Azerbaycan'ın kuruluş günlerinden itibaren izlenen çizgiyi izlemelidir. Turgut Özal'ın, Süleyman Demirel'in, Ahmet Necdet Sezer'in izlediği çizgiyi izlemelidir. Buna göre, Ermenistan soykırım ve toprak iddialarından vazgeçmeli ve işgal ettiği Azerbaycan'a ait topraklardan çekilmelidir" dedi.

Muhammedov'un bu isimleri sayarken, milli maç nedeniyle Erivan'a giden Cumhurbaşkanı Gül'ü anmaması dikkat çekti.

Muhammedov, konunun Aliyev'in yarın Moskova'ya yapacağı ziyarette ele alınıp alınmayacağına ilişkin bir soruya da, bu konuda kesin bir şey söyleyemeyeceğini belirterek cevap verdi. Azeri basınında daha önce, Aliyev'in Türkiye'yi Rusya'ya şikayet edeceğine dair haberler çıkmıştı.

Vatan