Amerikan Princeton Üniversitesi"nde görev yapan bilimadamı Jason Petta, etrafındaki trilyonlarca benzerine dokunmadan tek bir elektronun özelliklerini değiştirmenin yolunu ararken, kuantum bilgisayarlarına giden yolun önünü açtı.

Science Dergisi"nde yayınlanan makale bilim dünyasında varlığı bir tartışmaya dönüşen "Kuantum bilgisayarları"nın önünü açacak yenilikleri ortaya koydu. Klasik bilgisayarlarda bilgiyi saklamak ve işlemek için sadece 0 ve 1 durumunun kullanıldığı "bit"ler kullanılıyor. Ancak bu durum kuantum bilgisayarlarının tasarlanabilmesinde önemli bir engel olarak görülüyor. Bu engeli aşmak için kuantum fiziğinin kavramlarıyla tasarlanmaya çalışılan kuantum bilgisayarlarda ise kubit ismi verilen ve 0 ve 1 arasındaki durumları da taşıyabilen yapıların kurgulanması yönünde çalışmalar yapılıyor.

Elektrotları hapsediyor
Çalışmalarını bilişim teknolojilerinin önünü açmak adına önemli bir adım olarak adlandıran Princeton Üniversitesi"nden Jason Petta, Science Dergisi"nde yer alan makaleye göre, bir ya da iki elektronu çok küçük elektrotlara voltaj uygulanarak oluşturulmuş mikroskobik bir alanda hapsetmenin yeni bir yolunu geliştirdi. Petta, asıl amacının ise tek bir elektronun durumunu, çevresindeki milyarlarca elektronu etkilemeden değiştirmek olduğunu söyledi. Jason Petta, bu teknolojiyi ev bilgisayarlarına kadar indirgemek için daha önlerinde çok zaman olduğunu da belirtti. Atom içerisindeki en küçük yapı olan elektronların tek tek düzenlenebilmesini sağlayan yeni teknoloji sayesinde üretilecek "kuantum bilgisayarları" kullanıcıların bilgisayarlarında yaşadığı veri kapasitesi ve işlem hızı gibi kısıtlamaları ortadan kaldıracak. Bu durumun genel olarak tüm bilim dünyasını baştan aşağı değiştireceğinin altını çizen Jason Petta kuantum bilgisayarları sayesinde bilim adamları ve mühendislerin daha karışık işlemler ve simülasyonlar üzerinde günün süper bilgisayarlarının bile sunamadığı rahatlıkla çalışabileceklerini belirtiyor. / hürriyet