Türkiye ve Suriyeli bakanlar, sınır kapısından yürüyerek geçti ve aradaki temsili bariyeri kaldırdı. Davutoğlu, Türkçe ve Arapça olarak “Sloganımızı, 'ortak kader, ortak tarih, ortak gelecek. El kader el müşterek, ettarih el müşterek ve el müstabel el müşterek ilan ediyorum” dedi.


Türkiye ile Suriye arasında yeni bir dönemi başlatan Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı Halep'te başladı. Toplantıya Türkiye adına Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra kabineden 9 bakan yer aldı. Suriye adınaa ise Devlet Başkanı Yardımcısı Hasan Türkmen'in başkanlığını yaptığı 10 yer aldı. Toplantının ilk bölümünün ardından yapılan basın toplantısında konuşan Davutoğlu, bugünün Türkiye ve Suriye halkları için bir bayram günü olduğunu belirterek, “İki halk için bayram günü, bu yıl üç bayram kutlanacak; Ramazan, Kurban ve vizelerin kaldırılması bayramı” dedi.

EL KADER EL MÜŞTEREK

Toplantının bölge için de bir mesaj niteliği taşıdığını anlatan Davutoğlu, iki ülkenin ekonomik entegrasyonu ve halkların kaynaşmasını sağlayacak bu anlayışın bölgeye yayılmasını umduğunu söyledi Davutoğlu, Türkçe ve Arapça olarak “Ortak sloganımızı, 'Ortak kader, ortak tarih, ortak gelecek; El kader el müşterek, Ettarih el müşterek, El müstakbel el müşterek' olarak ilan ediyorum” dedi. Suriyeli Dışişleri Bakanı Velid Muallim de “Bugün tarihi bir oturuma tanık olduk, bugün tarihi bir gün, bugün iki halk için bir bayram günü” dedi.

BİRLEŞTİREN SINIR

İki ülke sınırını, ayıran değil, birleştiren bir sınır olarak düşündüklerini ifade eden Davutoğlu, Suriye-Türkiye ilişkilerinin, Türkiye'nin Arap dünyası ile ilişkilerini de geliştireceğine dikkat çekti. Davutoğlu, ilişkilerin hiçbir ülkeye karşı veya alternatif olmadığını söyledi.

BARİKAT KALKTI

Bakanlar daha sonra Kilis Öncüpıner Gümrük Kapısı'nda karşılıklı vizeleri kaldıran anlaşmaya imza attılar. Tören alanında barışı simgeleyen beyaz güvercinler uçuruldu.


Halep'e büyük çıkarma

Türkiye ile Suriye arasında stratejik işbirliği çerçevesinde dün Halep'te yapılan toplantıya büyük bir çıkarma oldu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, başkanlığındaki heyette kabineden Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yer aldı. Heyete ayrıca 17 AK Parti, 5 CHP, 4 MHP ve 3 DTP milletvekili, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak valileri, 6 belediye başkanı, 7 üniversite rektörü, iş adamları, akademisyenler ve basın mensuplarından oluşan kalabalık bir grup katıldı. Halep Uluslararası Havaalanı'nda heyeti 10 Suriyeli bakan karşıladı.

Toplantılar daha sonra Gazintep'te devam etti.



Tarihi imzalar atıldı

Türkiye ve Suriye ortak bakanlar kurulu toplantısında hayata geçirilmesi hedeflenen projeler şöyle: Sınırdaki mayınlar kaldırılacak. Üniversitelerde öğrenci değişimleri yapılacak. Mevcut 2 tren yolu 3'e çıkartılacak. Hava kargosu yaygınlaştırılacak. İki ülke arasındaki tüm karayolları ulaşımı modernize edilecek. Suriye ile Mersin arasında deniz taşımacılığı sağlanacak. Sınırlarda tek pencereden işlemler yapılacak. Ortak tersane kurulacak Halep'te Dostluk barajı kurulacak. Diplomatlar karşılıklı olarak eğitilecek. Her hangi bir ülkede elçisi bulunan taraf diğer tarafı temsil edecek. Halep'te lojistik merkez oluşturulacak. Buradaki gıda ürünleri Arap ülkelerine gönderilecek.


Azeri bayrağına izin çıktı

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Türkiye- Ermenistan maçına Azerbaycan bayrağı getirilebileceğini açıkladı. Kamu-Sen İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ile görüşen Harput, “KKTC ve Azerbaycan bayrağı taşıyanlara, taşkınlık yapılmadığı sürece engel olunmayacaktır” dedi.

Bu arada 11 kişilik Azeri parlamenter grubu dün Ankara'ya geldi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Samed Seyidof “Diyorlar ki Azeri heyeti itiraz etmeye geldi. Hayır, fikir alışverişinde bulunmak için geldik” dedi.


Sınırı böyle aştılar

Türkiye ile Suriye arasında vize muafiyetini içeren anlaşma Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim arasında imzalanarak yürürlüğü girdi. Suriye tarafında yapılan imza törenine katılanlar, Esselame Sınır Kapısı'ndan tampon bölgeye geçti. Sınırdaki barikatı tutarak kaldıran bakanlar Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçti. Anlaşmanın ardından beyaz güvercinler uçuruldu./yeni şafak