Verimsizliğine dikkat çekilen kurumun barut, mühimmat ve kapsül üreten fabrikaları zarar ediyor. Zaman'ın haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin silah ve mühimmat ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), hurda satarak para kazanıyor. Asli görevi silah ve mühimmat üretmek olan kurumun, bütçesindeki en büyük gelir kalemi hurda satışı. Zaman'ın ulaştığı 2012 işletme bütçesine göre, barut fabrikası 15 milyon TL zararda. Mühimmat fabrikasının zararı 33 milyon TL'yi bulurken kapsül fabrikası da 11 milyon TL açık veriyor. Bu karamsar tabloyu değiştiren ve MKEK'yi kâr eden bir kurum gibi gösteren tek rakam ise 72 milyon TL'lik hurda satışları. Birçok devlet kurumunun hurdaları 'Makina Kimya'ya geliyor ve buradan ihale yoluyla satılıyor. Savunma bürokratları, MKEK'de bir an önce reform yapılması gerektiğini vurguluyor. Üst düzey bir yetkili, "Kurum maalesef, Türkiye'deki gelişmelere ayak uyduramıyor. Hâlâ 50 yıl öncesinin zihniyetiyle yönetiliyor." dedi.

60'a yakın ülkeye silah, mühimmat, roket ve patlayıcı madde gibi ürünler satan MKEK, 2006'da 4,7 milyon dolar olan ihracatını, geçen yılın ilk 9 ayında 42 milyon dolara çıkardı. Zaman'a konuşan savunma bürokratları bu rakamları MKEK'nin sahip olduğu imkanlar ve fabrikalarla, bu rakamların katbekat üzerine çıkılmasının mümkün olduğunu dile getiriyor.

Öte yandan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 19 bin adet kısa menzilli füze ihtiyacını karşılamak için Milli Savunma Bakanlığı ve Fransız MBDA firması ile yapılan 400 milyon Euro'luk anlaşmanın ardından yaşanan skandallar zincirine MKEK de eklenmişti. Teslim edilen füzeler, hedefi vuramayınca Türkiye ve MBDA mahkemelik olmuş ve sözleşme iptal edilmişti. Sözleşmenin feshedilmesiyle 50 milyon dolarlık yatırım çöpe gitmişti. 50 milyon dolarlık tezgâhlarda 7 yıldır hiçbir şey üretilmedi. MKEK'in 2009 yılında aldığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı piyade tüfeği ihalesinde öne çıkan ilk Türk milli piyade tüfeğinin de Alman Heckler & Koch tasarımı HK-416'nın birebir karbon kopyası olduğu iddiaları savunma sektörünü karıştırmıştı.