Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, (ZZTK) Irak"ın Erbil kentinde 29 Kasım – 02 Aralık 2010 tarihleri arasında düzenlenen Agrofood-Irak Fuarı"nda, Türk zeytin ve zeytinyağı tanıtımı yaptı.
Fuarda ZZTK standı, Iraklı tüketici ve ithalatçıların yanı sıra, İran, Suriye, Lübnan, Ürdün, Mısır gibi Ortadoğu ülkelerden işadamlarının da yoğun ilgisini çekti. ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi M. Kadri Gündeş, 2009/10 sezonunda Türkiye"nin Irak"a zeytin ve zeytinyağı ihracatının yüzde 50 oranında artarak 12 milyon 866 bin dolara ulaştığını hedeflerinin pazardaki konumlarını daha da güçlendirmek olduğunu söyledi.
Irak"a çok yakın noktada, Gaziantep, Kilis, Nizip, Antakya, Mardin gibi yörelerde son yıllarda çok büyük alanlarda zeytin dikimi olduğunu belirten Gündeş, “Irak zaten sektörümüzün öncelikli pazarlarından birisidir. Irak"a yakın yörelerde zeytin ve zeytinyağı üretimi her geçen yıl artıyor. Irak pazarına yakınlık avantajını kullanarak ihracatımızı daha arttırmak ve Irak pazarındaki konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. 2009/10 sezonunda, Irak"a ihraç ettiğimiz zeytin ve zeytinyağı ürünlerimizin toplam döviz geliri bir önceki sezona göre yüzde 50 oranında artış göstermiş. Bu artışın ülkemiz zeytin-zeytinyağı sektörünün İtalya, İspanya gibi önemli rakiplerimizin sahip oldukları DİR sistemine sahip olmamasına rağmen sağlanması dikkat çekicidir. Kaliteli ve yeterli miktarda hammadde sıkıntımızın önemli ölçüde yaşandığı geçtiğimiz 3 yılda DİR kapsamında ithalata izin verilse idi, sektörümüzün başta Irak olmak üzere, alıcı pazarlarımıza olan ihracatı daha iyi konumda olacaktı. Ama hala geç kalmış değiliz. Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda dikilen zeytin fidanlarının ürün vermesi için geçecek önümüzdeki 3-4 yıl boyunca DİR kapsamında ithalata ve ihracata izin verilmesi halinde sektörümüz Irak, Romanya, Çin ve Japonya gibi mevcut ve potansiyel pazarlardaki konumunu daha da güçlendirecek, ihracatımız önemli ölçüde artırılabilecek, ürün bolluğunun yaşanacağı 4-5 yıl sonrası için sektörümüz yurtdışında müşteri ve pazar anlamında gerekli altyapı hazırlığını yapmış olabilecektir. Irak halkının zeytin ve zeytinyağı talebinde önemli bir artış var ve bu talebin karşılanmasında ülkemizin aldığı payın artırılması önem arz ediyor. Biz bu fuara ülkemizi, sektörümüzü ve ürünlerimizi daha iyi tanıtmak ve zaten olumlu olan imajımızı pekiştirmek için katıldık. Standımız, Kuzey Iraklı tüketici ve ithalatçıların yanı sıra, Irak"ın diğer bölgelerinden ve hatta çevre ülkelerden işadamlarının da yoğun ilgisini çekti. Zeytin ve zeytinyağlarımızı ziyaretçilere tattırdık ve ürünlerimiz beğeniyle karşılandı” diye konuştu.
KUZEY IRAK"TA REFAH SEVİYESİ ARTIYOR
Kuzey Irak"ta halkın refah seviyesinde son yıllarda gözle görülür bir artış olduğuna dikkati çeken ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi M. Kadri Gündeş şöyle konuştu; “Irak ve özellikle Kuzey Irak"ta giderek artan gelir seviyesine paralel yükselen sağlıklı beslenme eğilimi çerçevesinde, ülkemiz zeytin-zeytinyağı ürünlerinin önümüzdeki yıllarda bu bölge ve ülkeye yönelik ihracatının giderek artacağını tahmin ediyoruz. Büyük kısmı Ortadoğu ülkelerinden olmak üzere 250 civarında firma ve kuruluşun standla katıldığı Agrofood-Irak Fuarı"nda, Ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerinden 50"nin üzerinde firma ve kuruluşla görüşmeler yaptık. ZZTK olarak, ülkemizdeki üretim miktar ve kalitesi, üretim maliyeti ve fiyat gibi değişkenlerin elverdiği ölçüde mevcut pazarlarımızdaki payımızın en azından korunması, Çin, Japonya gibi önemli potansiyel arz eden pazarlara daha fazla eğilinmesi konularında önemli görevler düştüğünün bilinciyle stratejilerimize yön vermeye çalışıyoruz.”