Aydın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Didim Temsilcisi Kurtul Tibet Durakoğlu kamuoyunda “Vergi ve Sigorta” affı olarak bilinen ve halen Mecliste görüşülen yasayla ilgili olarak mükelleflere bilgiler aktardı. Tibetoğlu yasa görüşmelerinin 9 Şubat"a kadar tamamlanmasını beklediklerini söylerken şunları kaydetti; “Herkesin uzun süredir beklediği “vergi ve sigorta affı” olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve diğer kanun hükümlerinde Değişiklik Yapan Kanun “ tasarısının TBMM"de görüşülmesine geçtiğimiz hafta içinde başlandı. 26.01.2011 tarihinde başlayan görüşmelerin 09.02.2011 tarihine kadar sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Daha sonra Kanun, Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu Kanun tasarısının görüşmeleri sırasında 26-27/01/2011 tarihlerinde Milletvekilleri tarafından verilen önergeler doğrultusunda, bazı önemli değişiklikler yapıldı. Bunları kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Buna göre; Vergi alacaklarına ilişkin olarak yasanın kapsamı 31.12.2010 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ile,2010 yılına ilişkin olarak 31.12.2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, 31.12.2010 tarihinden önce yapılan tespitlere dayalı olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarına uygulanacaktır.
Diğer yandan Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları yönünden ise yeniden yapılandırma uygulamasında; 30.11.2010 tarihi dikkate alınacak. Yasa tasarısındaki 11. maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi, bilanço esasına göre defter tutan gerçek ve tüzel kişiler ile ilgili olarak, Kasa hesabı ve ortaklardan Alacaklar hesabı bakiyelerinin gerçek duruma getirilmesi amacıyla beyan edilen tutarın yüzde 3 "ü oranında vergi alınması ve azaltılan tutarın kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacağı hükmü kabul edilmiştir. Bunların yanında yurt dışı çıkış yasağı ile ilgili bir düzenleme var. Buna göre vergi ve prim borcunu ödemeyen ya da bu nedenle hakkında ihtiyati haciz kararı verilen kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmayacak. Kanunla birlikte, mükelleflerin işyerlerine vergi levhası asma zorunluluğu kaldırılıyor, yalnızca bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bizce önemli olan bir diğer nokta ise naylon faturalarla ilgili; Buna göre sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullandıkları yönünden haklarında tespit yapılan mükelleflerin, adlarına tarh edilen vergi ve cezaları bu Kanun hükümleri uyarınca öngörülen sürede ödemeleri halinde; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu"nun 359"cu maddesi uyarınca Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaması, soruşturma aşamasında bulunanlar için takibat yapılmaması, açılmış bulunan kamu davalarının ortadan kaldırılması ve kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının infaz edilmemesi yönünde bir düzenlemenin bulunmasıdır. Bu haliyle tasarının kabul edilmesi halinde bu tür belgeleri kullanmış olan mükellefler de aftan yararlandırılmış olacaktır”
“AF; BEN NEDEN VERGİMİ ÖDEYEYİM Kİ, NASIL OLSA BİR GÜN AF ÇIKAR” MANTIĞININ YERLEŞMESİNE SEBEP OLUYOR”
Çıkarılmak istenilen yasayla vergisini zamanında ödeyen mükelleflere örtülü ceza niteliği taşıdığını da ileri süren Durakoğlu “ Malumunuz, Türkiye"de zaman zaman uygulanan bu tür aflar mevcuttur. Bu aflar, bir yönüyle vergisini ödeyemeyen mükellefler için fırsat iken, diğer yönüyle ödemelerini düzenli olarak yapan mükelleflere de örtülü bir ceza niteliği taşımaktadır. Bu durum ister istemez mükelleflerde “Ben neden vergimi ödeyeyim ki, nasıl olsa bir gün af çıkar” mantığının yerleşmesine sebep oluyor. Aydın Mali Müşavirler Odası Didim Temsilciliği olarak bu tür kanunların sosyal adaleti de gözetecek şekilde hazırlanıp yürürlüğe konmasını bekleriz. Önümüzdeki ay yürürlüğe girecek olan bu “af ” Kanunu"nun da, zamanında vergi ödemelerini yapan mükelleflere bir miktar vergi indirimi sağlayacak şekilde yasalaşmasını umut ediyoruz.”ifadelerini kullandı.