Türklerin geleneksel tatlarından bir tanesi olan "kar helvasını" ülkenin birçok bölgesi tanımıyor. Aydın'da yüz yılardır babadan oğulla miras şeklinde devam eden "karcılık ve kar helvacılığı" mesleği halen yaz mevsimlerinin gözde uğraşları arasındaki yerini koruyor. Aydın, Madran, Bozdağ ve Beydağ Dağları'nın yüksek kesimlerine açılan derin kuyular içerisine kış aylarında doldurulan karlar yaz aylarında yerleşim merkezlerine getirilerek sade kar veya kar helvası şeklinde vatandaşlarının beğenisine sunuluyor. Sade karın ise halk arasında yaz aylarının sıkça görülen ve bazen tehlikeleri olabilen rahatsızlıklarından ishali tamamen tedavi ettiği biliniyor.
Aydın merkeze bağlı Yaylalı Köyü'nde aynı işi 20 yıldır yapan Celil Yumrutaş, Paşa Yaylası'nda bulunan kar kuyularına sadece at ve eşekler ile ulaşabildiklerini vurguladı. Aydın Dağları'nın zirvelerinde dedelerinden kalma beş metre derinliğinde kuyuların bulunduğunu söyleyen Yumrutaş, bu kuyuların miras yöntemi ile babadan oğulla devir olduğuna kaydetti. Kuyulardan çıkarılan karların ilçeye ulaşıncaya kadar 20 kilo metre mesafe taşındığını vurgulayan Yumrutaş “Erimeden oluşacak kaybı en aza indirmek için karı koyun yününden yapılmış keçelerin içerisine sarıyoruz. Köyümüzdeki karcılar üç aylık sezon boyunca gece yarısı 01.00 sıralarında evlerinden ayrılarak altı saatlik bir yolculuğun ardından kar çuvallarını hayvanlarına yüklemiş vaziyette sabah saatlerinde geri dönerler. Köy meydanında arabalara yüklenen kar çuvalları yerleşim merkezlerine getirilerek, kar helvacılarına satarız. Böylece vatandaşların serinlemesini sağlarız" dedi.
İl merkezindeki bir parkta 25 yıldır kar helvası yapıp satan Salim Akçakoca, Aydınlıların geleneği olduğu için yaz mevsimlerinde bu işi yapmayı sürdürdüğünü kaydetti. Karın çuvalını 20 YTL'ye satın aldığı kaydeden Akçakoca, bir çuval kardan sürüme göre 50 ile 100 bardak arası Kar Helvası çıkardığını bildirdi. Kar helvasının bardağının 1,5 YTL'ye satışa sunduklarına işaret eden Akçakoca, “Eşimin evde yaptığı vişne veya karadut pekmezini kar helvası yapımında kullanıyorum. Eskiden kar helvası üzüm pekmezi ile yapılırdı. Ancak gerek bu pekmezin pahalı olması gerekse kolay kolay bulunmaması nedeni ile şimdilerde kullanılmıyor. Kar helvasının en büyük özelliği ne kadar yenirse yensin alternatifleri olan diğer serinleticiler gibi insanı hasta etmemesidir. Kar katkısız yendiği zaman ishal rahatsızlığını da tedavi eder. Kar helvası sadece Aydınlılar tarafından biliniyor. Bazen işleri icabı buraya gelerek bizi görenler bunun ne olduğunu soruyorlar. Biz bu geleneksel tadın ülkenin diğer bölgelerinde de tanınmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.