SÜPER Lig kulüplerinin en önemli gelir kalemleri arasında forma sponsorlukları bulunuyor. Bu alanda en büyük parayı ise 4 büyük kulüp Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor kazanıyor. Bu alanda yıllık 90 milyon liraya yakın gelir elde eden kulüplerin bu sezon sonunda ise sponsorluk anlaşmaları bitiyor. Kulüpler ile şirketlerin masaya oturduğu ancak şimdiye kadar el sıkışan olmadığı öğrenildi. Kulüplerin sözleşme bedellerini uzatmak istediği, şirketlerin ise mevcut sezona göre daha düşük rakamlarla masaya geldiği belirtiliyor.

BJK: HENÜZ ANLAŞMADI

Forma göğüs sponsorluklarında en çok tartışmanın yaşandığı kulüp Beşiktaş oldu. Vodafone ile 2013 yılı Ağustos ayında el sıkışan Beşiktaş yönetimi Türkiye'nin en büyük sponsorluk anlaşmasına da imza atmıştı. Bu anlaşma kapsamında Beşiktaş ile 2014/2015 sezonu itibariyle forma göğüs sponsorluğu resmen başladı. Forma göğüs sponsorluğu anlaşması 3+2 olarak belirlenmişti. Taraflar 3 yıl sonra “+2” opsiyonunu da kullandı ve Vodafone ile Beşiktaş arasındaki sponsorluk anlaşması 5 yıl geçerli oldu. Ancak iki tarafın yeni sezon için forma sponsorluğu konusunda henüz anlaşamadığı öğrenildi. Bunun nedeni de yeni anlaşmanın tutarı olarak gösteriliyor. Vodafone 5 yılda sadece forma sponsorluğu için Beşiktaş'a 25 milyon dolardan fazla para ödedi. Beşiktaş yeni sezonda forma için Vodafone ile anlaşamasa da stadyum sponsorluğu devam edecek.

FB: SEZON SONU

Forma sponsorluğunda Fenerbahçe 2018-2019 futbol sezonu başında Avis ile el sıkıştı. Sarı-lacivertliler ile Avis arasındaki anlaşmaya göre 1+1 yıllık sözleşme imzalandı. Fenerbahçe 35.5 milyon liralık gelir ile, Süper Lig'de forma göğüs sposorluğundan en fazla gelir elde eden kulüp oldu. Ancak yeni sezon için iki tarafın da masaya oturmadığı öğrenildi. Eğer anlaşmaya sadık kalınır ve 1 yıllık opsiyon imzalanırsa, sarı-lacivertli kulüp gelecek sezon da forma göğüs sponsorluğundan 35.5 milyon lirayı kasaya koyabilir. Tarafların sezon sonu görüşeceği belirtiliyor.

GS: TEKLİF SUNULDU

2016 yazında Galatasaray ile Nef arasında 3 yıllık sponsorluk anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre sarı-kırmızılı takım garanti 31 milyon lira sponsorluk bedeli alırken, performans primleriyle birlikte bu rakamın 50 milyon lirayı aştı belirtilmişti. Galatasaray'a o dönem ekonomik anlamda nefes aldıran bu anlaşma da 2018-2019 futbol sezonunda son buluyor. Nef ve Galatasaray arasında henüz anlaşma yok ancak taraftarın masaya oturduğu ve Nef'in Galatasaray yönetimine yeni bir teklif sunduğu belirtiliyor.

TS: SPONSOR DEĞİŞEBİLİR

Yaklaşık 3 yıl önce Türk futboluna yatırım yapan Qatar National Bank (QNB) Trabzonspor ile forma göğüs sponsorluğu konusunda 3 yıllık anlaşmaya imza atmıştı. Bu anlaşma kapsamında Trabzonspor'un kasasına 7.5 milyon dolar para girdi. İlk sezonu 2 milyon dolar, ikinci sezonu 2.5 milyon dolar, 3'üncü sezonu ise 3 milyon dolarlık anlaşma yapıldı. Tarafların henüz masaya oturmadığı belirtilirken, kulübün yeni sponsorlarla da görüştüğü öğrenildi.

4 büyükler bu sezon formadan ne kazandı?