Dünya Tiyatro Günü'nde başlayacak 13. Adana Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali, bu yıl İtalyan Grup Studio Festi'nin, Seyhan Nehri üzerinde gerçekleştireceği ''Suyun Senfonisi'' isimli gösterisiyle başlayacak.

Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festival için hazırlıkların son aşamada olduğunu, açılışı yapacak İtalyan Grup Studio Festi'nin Pazar gününden bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Grubun 16 kişilik teknik ekiple geldiğini ve bir o kadar da sanatçı grubunun bulunduğunu ifade eden Demirağ, ''Bizden de sanatçılar ve dansçılar grupla birlikte Seyhan Nehri üzerinde prova yapıyor. Ayrıca açılış günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de bizimle olacak. Başbakanımızın da teşrif etmesi söz konusu, ancak bu henüz kesinleşmedi'' dedi.

Festivalde, bugüne kadar dünyanın her kıtasındaki 30 ülkeden gelen yabancı topluluklarla, Türkiye'den özel tiyatro grupları, şehir tiyatroları ve Devlet Tiyatroları ekiplerinin, 204 farklı oyunu, 198 bin 988 sanatseverle buluşturduğunu belirten Demirağ, şöyle devam etti:

''Bu yıl da 7'si yabancı 10'u yerli olmak üzere, toplam 17 tiyatro ve gösteri topluluğu Adana halkıyla buluşacak. Oyunlar arasında, Genel Müdürümüz Lemi Bilgin 'genel sanat yönetmeni' sıfatıyla eleme yaptı. Yerli oyunlar, Türkiye'de en çok beğenilen, devlet, özel ve şehir tiyatrolarının, son 1 yıldır İstanbul, Ankara ve İzmir'de en çok beğeni alan oyunları arasından seçildi. Yabancı oyunlarda ise dünya tiyatrosunda en çok beğenilen en önemli tiyatroların ilgi çeken eserleri seçildi. Oyunlarımızın dekorları ve oyuncularıyla sevileceğine inanıyoruz ve güveniyoruz.''

-BİLETLER TÜKENDİ-


Yerli oyunların biletlerinin 10 Mart'ta satışa çıktığını ve tamamının tükendiğini kaydeden Demirağ, ''Biletler satışa çıktıkları ilk gün tükenmişti. Yabancı oyunların ise 4'te 3'ü tükenmiş durumda. 31 gösterimde 11 binden fazla seyirciye ulaşacağız. Boş salonumuz yok ve halen talepler geliyor. Keşke salonumuz 368 değil, 500 kişilik olsaydı ve 2-3 salonumuz bulunsaydı. Eminiz ki böyle olsa bile her birisi dolmuş olacaktı. İlgisi için Adana seyircisine minnettarım'' dedi.

Demirağ, festivalin kapanışının da bir sokak gösterisiyle olacağını kaydederek, ''Hollanda'dan 'Colse Act' grubu, 'Malaya' adlı gösterileri kapsamında Atatürk Parkı'ndan çıkıp, Ziyapaşa Bulvarı'nda gösteri yaparak, Uğur Mumcu Meydanı'na gelecek. Burada da yaklaşık 1 saat süren bir temsilleri olacak. Bu topluluk da çok özel. Bu tarz sokak gösterilerinde dünyanın en iyilerinden. Yine açılıştakine benzer bir görkemle kapanış yapılacak. Adım kadar eminim ki Adana bu festivali de coşku içinde yaşayıp sonlandıracak'' diye konuştu.