Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, 8 Mart 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürülüğe giren “Fikir ve Sanat Eserlerinin Tespit Edildiği Materyallerin Çoğaltım ve Satışını Yapan veya Yayan İşletmelerin Sertifikalandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik” kapsamında sertifika alacak olan işyerlerinden istenen belge ve ücretlerin belirlendiğini açıkladı.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka;
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün “Fikir ve Sanat Eserlerinin Tespit Edildiği Materyallerin Çoğaltım ve Satışını Yapan veya Yayan İşletmelerin Sertifikalandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik” ile ilgili olarak son bir açıklama yaptığını söyledi. Yapılan tüm değişiklikler göz önüne alınarak, sertifika alması zorunlu olan işyerleri için son müracaat tarihinin 1 Haziran 2008 tarihi mesai saati bitimine kadar süre uzatımına gidildiğini belirten Aktakka, “Genel Müdürlük'ten yapılan yeni açıklama ile başvuru esnasında istenecek olan belge ve ücretler konusuna açıklık getirildi. Buna göre sertifika alımı işlemleri sırasında işyeri sahiplerinden; ticaret veya esnaf odası faaliyet belgesi örneği, vergi levhası örneği, sertifika ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu ile fikir ve sanat eserlerinin çoğaltılmış nüshalarını kiraya veren işyerleri için kiralama haklarının devralındığını gösterir yetki belgesini ibraz etmelerini istenecektir” dedi.
Sertifika ücretlerinde de düzenlemeye gidildiğine değinen Nuri Aktakka, “Bu eserlerle ilgili olarak yayma işi yapan işlerleri için satış faaliyetleri için 50 YTL, kiralama, ithalat ve dağıtım faaliyetleri için de 100 YTL; üretim ve çoğaltma faaliyeti yapan işyerleri için dolum, boş materyal üretimi ve matbaa faaliyetleri için 200 YTL ve tespit faaliyeti yapan işyerleri için yayınevi ve yapım faaliyetleri için de 100 YTL sertifika ücreti belirlendi. Birden fazla faaliyet konusu olan iş yerlerine yeni sertifika verilirken veya yenilenirken en yüksek ücretli faaliyet alanına göre değerlendirme yapılacak. Sadece adres değişikliği nedeniyle sertifika yenilenmesi, kayıp olma veya doğrudan satış için sertifika alınması durumlarında faaliyet alanına bakılmaksızın 50 YTL ücret alınacak” diye konuştu.