Midyat Devlet Hastanesi’nde görevli Doktor Sadık Çayan Mulamahmutoğlu, makatından rahatsız olan PKK hükümlüsünü, hasta mahremiyeti nedeniyle askerlerin olmadığı bir ortamda muayene etmek istedi. Pencereler demirli olmasına rağmen jandarmalar güvenlik gerekçesiyle odadan çıkmayınca Doktor Mulamahmutoğlu da sağlıklı muayene yapamayacağını belirterek, muayene etmeyi reddetti. Jandarma doktoru şikayet edince soruşturma açıldı. Kaymakamlık, “Suç yoktur” dese de Savcı Selim Uzun, idare mahkemesine gidip kararı bozdurdu. Böylece, insan haklarına uygun hareket etmeye çalışan bir doktor hakkında, hükümlü şikayetçi olmadığı halde, ‘görevi kötüye kullanmak’tan üç yıla kadar hapis istemiyle mahkemelik oldu. İlk duruşma bugün… 
 
Mardin Devlet Hastanesi’nde görev yapan Doktor Sadık Çayan Mulamahmutoğlu, 29 Aralık 2010’da, görevi başındayken saat 14.00’de askerler Mardin M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Rıdvan Yusufoğlu adlı bir PKK hükümlüsünü getirdi. Tedavisinin yapılması gerekiyordu. Hastanın makatında kanama vardı. 
 
Pencereler demirliydi 
Doktor Mulamahmutoğlu, hekim ve hasta mahremiyetini gerekçe gösterip askerlerin muayene odasından çıkmasını istedi. Askerler odadan çıkmayı reddetti. Doktor Mulamahmutoğlu, pencerelerinin demirli olduğunu, hastanın kaçamayacağını, bu nedenle bir güvenlik sorununun yaşanmayacağını söylediyse de askerler kabul etmedi. Bunun üzerine Doktor Mulamahmutoğlu, şu koşullarda tedavi yapamayacağını belirtti. Hastanın acil bir rahatsızlığının da olmadığını tespit ederek, muayane işleminden çekildi. 
Hal böyle olunca her iki taraf da tutanak tuttu. Doktor Mulamahmutoğlu, hastanın sağlıklı bir şekilde muayenesinin yapılamacağının yazdı; askerler ise Adalet, İçişleri ve Sağlık bakanlıkları arasında imzalanan Üçlü Protokol’ün 61. maddesi gereğince, ‘terör’ suçlularında odada çıkmalarının güvenlik gerekçesiyle mahsurlu olduğunu tutanağa geçirdi. Midyat Jandarma Komutanlığı, doktor hakkında 30 Aralık’ta şikayetçi olunca Savcı Selim Uzun da ‘görevi kötüye kullanma’ iddiasıyla soruşturma açtı. 
 
Kaymakamlık bile ‘Olmaz’ dedi 
Savcı Uzun, soruşturma izni verilmesi için Midyat Kaymakamlığı’na başvurdu. Kaymakamlık adına Devlet Hastanesi Baştabip Yardımcısı Dr. Sertaç Çelebi, meslektaşının görevini yaptığını belirterek, soruşturma izni verilmemesi yönünde görüş belirtti. Kaymakamlık da 23 Mart 2011’de bu görüşe uydu. Fakat Savcı Uzun, karara Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz etti. Mahkeme, 13 Nisan 2011’de itirazı kabul etti. 
Bunun üzerine Savcı Uzun, Doktor Mulamahmutoğlu’nun ifadesini aldı. Doktor Mulamahmutoğlu, “Uluslararası sözleşmeler, hasta hakları yönetmeliği ve meslek eğitimi gereği hasta muayenesinin hasta mahremiyeti gözetilerek yapılması gerektiğini” savundu ve görevini yaptığını söyledi. Hükümlü Rıdvan Yusufoğlu ise şikayetçi olmadığı söyledi. 
 
Üç yıla kadar hapis cezası 
Buna rağmen Savcı Uzun, 5 Mayıs 2011’de hazırladığı iddianamede, TCK’nin 257. maddesi gereğince, ‘görevini kötüye kullandığı’ iddiasıyla üç yıla kadar hapis cezası istedi. Midyat Jandarması’nın ‘ihbarcı’ sıfatıyla girdiği iddianamesinde Savcı Uzun, şöyle dedi: 
“Doktorun öncelikli görevinin ne surette olursa olsun kendisine gelmiş olan hastasına tıbii müdahalede bulunmak olduğu, bu yükümlülüğüne göre daha tali nitelikteki mevzuat hükümleri hastanın en temel haklarından olan sağlık hakkında mahrum bırakılamayacağı, doktorun görevinin gereklerine aykırı hareket ettiği…” 
Davanın ilk duruşması bugün Midyat Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek.