Kılıçdaroğlu, “Amacımız renkli ve çok sesli bir gençlik” dedi. Değişimin simgesi olarak da efsanevi grup Scorpions"ın “Değişim Rüzgârı” parçasını gösteren Kılıçdaroğlu, “Soğuk Savaş"ın sonunu simgeleyen önemli bir şarkı. Islıkla çalınan bir melodi ile başlıyor. Bu güzel bir simge” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin son haftalarda gündeme taşıdığı aile sigortası ve sivil toplum başlıklı raporlarının ardından dün de gençlik raporunu açıkladı. İstanbul"da genç gazetecilerin davetli olduğu Cezayir Restoran"daki yemekli toplantıda Kılıçdaroğlu"na Parti Meclisi Üyesi Sencer Ayata, Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay ve gençlik kollarının yöneticileri eşlik etti. Engin Altay, CHP"nin uzun vadeli hedefini “Cumhuriyetin 100"üncü yılında, 2023"te CHP ve Türkiye yönetimini 25-45 yaş kuşağına terk ve teslim etmek” olarak tanımladı. Kılıçdaroğlu ise şu mesajları verdi:

"Olağan şüpheli"ye son

AKP kendisine 12 Mart"tan, 12 Eylül"den kalan bayrağın taşıyıcısı oldu. Gençlere denetlenmesi, büyüklerine itaat etmesi gereken "olağan şüpheliler" olarak baktılar. Gençlere sunacak politikası olmayan AKP gençlerin karşısına polisle, gazla, copla çıktı. Söyleyecek sözü olmayanlar, konuşmak isteyenleri susturmayı seçtiler. Bizim politikalarımızın hedefi özgür insan. Amacımız renkli ve çok sesli bir gençlik için gerekli şartları yaratmak. Daha çok hak, daha çok olanak, daha etkin katılım. Bu doğrultuda gençlerin haklarını anayasal garantiler altına alacağız.

"Demir Perdeler" inmişti

Raporun hazırlıkları sırasında genç arkadaşlarım bana bir şarkıdan bahsettiler. Soğuk Savaşın sonunu simgeleyen önemli bir şarkı. Scorpions isimli Alman grubun “Değişim Rüzgârı” şarkısı. Çok güzel bir girişi var. Islıkla çalınan bir melodi ile başlıyor. Islık güzel bir simge aslında. Gelmekte olan değişim rüzgarını müjdeliyor ıslıklar. İşte o yüzden biz de bu yolun başından beri "sen de ıslık çal" diyoruz. Tüm insanlarımızı ve gençlerimizi bu değişime çağırıyoruz. Bu rüzgarın önünde duvarlar duramadı, Demir Perdeler indi bu ıslıklarla. Şimdi biz yıkacağız tüm baskıcı engelleri.

Yaşa dayalı ayrımcılık

“GENÇLER geleceğin emanet edileceği bireyler değil bugünün ortaklarıdır” felsefesiyle hazırlanan raporda gençliğin sorunları eğitim, işsizlik ve gelecek kaygısı, kişiliğin serbestçe gelişimi ile siyasal ve toplumsal yaşama katılım olmak üzere 4 ana başlıkta inceleniyor. Çözüm önerilerinin dikkat çekenleri şunlar:
CHP gençlik için anayasanın “başlangıç” ve “devletin amaç ve görevleri” bölümlerine özel hüküm eklenmesini istiyor. Eşitlikle ilgili bölüme de yaşa dayalı ayrımcılığın da eklenmesi öngörülüyor.
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılarak tüm okullarda tam gün eğitim verilecek.
Çoktan seçmeli sınav sistemi değişecek.
Üniversite harçları kaldırılacak.
Üniversitelere yaşam destek kredisi verilecek. Bu öneri ile üniversite öğrencilerinin tarikat ve cemaat yurtlarına yönlendirilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Asgari ücret kadar karşılıksız burs verilecek.
Sendikalaşma teşvik edilecek.
Askerlik süresi önce 9 aya, sonra 6 aya indirilecek. Üniversite öğrencileri, askerlik hizmetini yaz tatillerinde, 2"şer veya 3"er aylık dönemlerde bölerek yapabilecek.
Kadınlar evden çıkamıyorsa evler sınıf olacak, öğretmenlere evlere gelecek.
Seçilme yaşı düşürüldükten sonra belli bir sayıda milletvekilinin 35 yaş altında olması için Meclis"e kota getirilecek.
Ulusal Gençlik Konseyi kurulacak.