Türkiye ile Ermenistan arasındaki "duvarın" yıkılmasına dönük çabalara en sert tepkiyi gösteren Ermeni diasporasından barışı destekleyen bir açıklama geldi. Fransa Ermenilerinin en önemli yayın kuruluşlarından 'Nouvelles d'Armenie' dergisinin genel yayın yönetmeni Ara Toranyan, "Gelişmeleri Türkiye'nin taktiksel bir hareketi olarak görenler var. Ama Sarkisyan beni ikna etti. Bu süreci destekliyorum." dedi. Sarkisyan'ın Paris ziyaretinde kendisini ikna ettiğini belirten Toranyan, diasporanın soykırım ön şartında ısrarcı olmasına rağmen, Ermeni hükümetinin ikili ilişkileri kurma siyasetini anlayışla karşıladığını ifade etti.
HAİN DİYENLER HAKSIZ ÇIKABİLİR

"Sarkisyan'ı bugün hainlikle suçlayan yarın haksız çıkabilir. Gelişmeleri Türk Devleti'nin taktiksel bir hareketi olarak görenler var. ABD'ye ve Avrupa Birliği'ne karşı, 'Bakın Ermenilerle aramız iyi. Bizi soykırım konusunda sıkıştırmayın. Ermenilerle görüşme halindeyiz'. demek için bu adımları atıyorlar, diyenler var. " dedi. Toranyan, "Ermenistan'ın kandırılacağını düşünüyorlar. Ermenistan'ın bu noktaya Rusya, ABD gibi büyük güçlerin etkisiyle geldiği fikrindeler. Türkiye 90 yıldır hiçbir adım atmadı. Bu yüzden pek çok Ermeni'ye bu el sıkışma acı bir tat veriyor. Ancak, bir çözüm bulmak zorundayız. Ben, alttan alıp her şeye rağmen ilerleme görüşündeyim" şeklinde konuştu.

"SOYKIRIM”DA ISRARCIYIZ

İkili ilişkiler kurulmaya başlasa da "soykırımın" tanınması için ısrarcı olacaklarını vurgulayan Toranyan, "Diasporada genel görüş Türkiye ve Türk hükümeti Ermeni “soykırımı” konusunda inkarcı politikasını değiştirmediği sürece sağlam ilişkiler kurulamayacağı yönünde. İnkarcılıkta ısrar etmek “soykırım” suçuna ortak olmak demektir." dedi.


Ağrı dağı jesti bekliyoruz

Ermeni diasporasının Fransa'daki önemli temsilcisi Ara Toranyan, protokollerde sınırların karşılıklı tanınmasının ardından Türkiye'nin Ermenilere karşı Ağrı Dağı gibi sembolik bir mekanı ortak kullanıma açarak jest yapabileceğini düşünüyor. Toranyan sınırlarla ilgili "Birlikte düşünüp sembolik kararlar alınmalı. Paylaşım ve ortak kullanım gibi çözümler üretilmeli. Nefret duvarına dönüşen bu sınırın uzlaşma yeri niteliğini kazanması gerekir. Ani harabeleri tarihî Ermenistan'ın başkentiydi. Ağrı Dağı mesela Ermeniler için kutsal bir dağ. Kutsal kitaplarda adı geçiyor. Her iki taraf için de bir sembol olabilir." şeklinde konuştu./yeni şafak