Sandık görevlilerinin türbanlı olmayacağına karar veren YSK, “Sandık alanı kamusal alan, sandık görevlileri de hizmet veren durumundadır” dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlerde sandık başında görev yapan ve siyasi partiler tarafından belirlenen sandık kurulu görevlilerinin türbanlı olamayacağına karar verdi.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde İstanbul Kandilli"deki Rasathane İlkokulu"nda oy kullanan ve sandık kurulu üyeleri arasında türbanlı bir bayanın olduğunu gören bir vatandaş, kamu görevi olan sandık görevinin neden türbanlılar tarafından yapıldığı konusunda Üsküdar İlçe Seçim Kurulu"na başvurdu. İlçe Seçim Kurulu, 23 Ekim 2007 tarihli kararında, son milletvekili seçiminde en çok oy alan 5 partinin sandık kuruluna üye bildirdiğine dikkat çekildi. Kararda, bu üyelerin türbanla görev yapamayacaklarına dair YSK genelgelerinde hüküm bulunmadığı gerekçesiyle yasal işlem yapılamayacağı bildirildi.

"Sandık kamusal alan"

Şikayetçi vatandaş bu kez İstanbul İl Seçim Kurulu"na başvurdu. İl Seçim Kurulu, 28 Aralık 2007"de verdiği kararda, görevlilerin kılık kıyafetine ilişkin bir sınırlama getirilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Ve dosyanın işlemden kaldırıldığı bildirildi. Şikayetçi vatandaş bunun üzerine YSK"ya başvurdu. YSK, 29 Mayıs 2008"de başvuruyu görüştü. YSK"nın kararında, Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun"un 133. maddesinde sandık kurulunun kamusal bir görev yaptığı ve sandık alanının kamusal alan olduğunun belirtildiğine dikkat çekildi. Ve şöyle denildi: “Siyasi partilerin, Türk toplumunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarmak ve Türkiye Cumhuriyeti"nin laiklik niteliğini korumak amacını güdecekleri hüküm altına alınmıştır. Bu yasal hükümler çerçevesinde şikayete konu somut olay değerlendirildiğinde, siyasi partiler tarafından sandık kurullarına üye ismi bildirilirken yasal ölçülere uygun nitelikteki isimleri bildirmeleri; sandık alanının kamusal alan olması ve sandık kurullarında görev alanların da hizmet veren konumunda bulunmaları nedeniyle, sınırları yasalarla ve yargı kararlarıyla çizilmiş bulunan kılık ve kıyafet ölçülerine, hizmet verme süresince uymaları gerekir.”

YSK kararı oybirliğiyle aldı

YSK bu gerekçelerle İstanbul İl Seçim Kurulu"nun kararının kaldırılmasına karar verdi. Karar, oybirliği ile alındı. Karara göre bundan sonra yapılacak seçimlerde partilerin görevlendirecekleri sandık görevlileri oy kullanma süresince türban takamayacak. YSK"nın kararında “hizmet veren” statüsünde sayılan bu görevliler ayrıca memurların tabi olduğu diğer kılık kıyafet kurallarına da uymak zorunda olacaklar.