Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen sandık görevlisi başvuru tarihleri merak ediliyor. 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde belediye başkanlığı ve mahalle muhtarlığı için oy kullanılacak. Peki, Sandık görevlisi başvuruları başladı mı, şartları neler?  Detaylar haberimizde...

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerde görev alacak sandık görevlilerinin ücretleri netleşti. Bu doğrultuda, sandık kurulu başkanlarına 2.947 TL, sandık memurlarına 2.088 TL, partili üyelere 1.044 TL ve bina sorumlularına 2.936 TL ücret ödenmesi planlanıyor.


Sandık başkanı ile sandık memuru arasındaki ücret farkı yaklaşık 900 TL'dir. Bu farkın temel nedeni, sandık başkanının seçim sürecinin başından sonuna kadar geniş bir sorumluluğu üstlenmesidir. Sandık başkanları, oy verme işlemlerini düzenlemek ve güvenilir bir şekilde yürütmekle yükümlüdür, bu nedenle daha yüksek bir ücret almaktadırlar. Buna karşılık, bina sorumluları sandık kurulunun etkili bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan fiziksel ortamın hazırlanmasından sorumlu oldukları için diğer görevlilere kıyasla daha yüksek bir ücret alırlar.

* Sandık kurulu başkanı: 2947 TL
* Memur üye: 2088 TL
* Bina sorumlusu: 2936 TL

SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Seçimde sandık başında görev almak isteyenler, sandık görevlisi başvuru şartları için seçim kurullarının duyurularını takip etmelidir. Sandık görevlisi olmak için genel olarak şu şartlar aranmaktadır.

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
* 18 yaşını doldurmuş olmak,
* Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak,
* Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak.

Başvuru yapan kişiler için seçim kurulu tarafından belirlenen eğitim programlarına katılmaları zorunlu olabilir. Eğitimin ardından sandık görevlisi olarak atama işlemlerinin yapılması beklenmektedir.
İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR, BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Seçim gününde sandık görevinde bulunmak için başvuru yapmak isteyenlerin, ikametgah adreslerine göre ilgili seçim kurulu başkanlığına müracaat etmeleri gerekmektedir. Seçim Sandık Görevlisi başvuruları, ilçe seçim kurullarının yapacağı duyurular doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Genellikle başvurular, seçimden birkaç ay önce açılmaktadır. İki farklı türde sandık görevlisi bulunmaktadır. İlk olarak, devlet memurlarından oluşan sandık kurulu görevlileri, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenmektedir.

20 Gün Önceden Bilen Uzman Konuştu! İstanbul’daki Depremi Nokta Atışı Tahmin Etti: “Büyük Deprem Riski Artık Yok!” 20 Gün Önceden Bilen Uzman Konuştu! İstanbul’daki Depremi Nokta Atışı Tahmin Etti: “Büyük Deprem Riski Artık Yok!”

İkinci tür, siyasi partilerin belirleyeceği sandık görevlileridir. Bu görevliler için başvurular Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yapılır. Partiler, sandık görevlisi olarak atanacak kişilerin listesini YSK'ya bildirir ve bu amaçla başvuru formu doldurulur. Sandık görevlisi başvuruları genellikle internet üzerinden değil, bizzat YSK'ya müracaat edilerek yapılır.