Sanayi üretimi yüzde 25.2 arttı. Bu yüksek oranlı artışa karşın, sanayi üretimi 2009 yılını yüzde 9.6"lık düşüşle kapattı. Ancak aralık ayında yaşanan artış moralleri düzelterek, "çarklar yeniden dönmeye başladı" yorumlarına neden oldu.

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimi, kasım ayından sonra aralık ayında da artarak moral verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre,ekim ayında yüzde 6.5 yükselen, kasım ayında ise yüzde 2.2 düşen aylık sanayi üretimi endeksi, aralık ayında beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 25.2 artış kaydetti. Bir önceki aya göre de yüzde 8.7 artan endeks, 117.1 seviyesine çıktı. Yılın son çeyreğine ilişkin ekonomik büyüme beklentilerini güçlendi.

Çalışma günü farkı

“Çarklar yeniden dönmeye başladı” yorumlarına neden olan bu artış, 2009 yılında bir önceki yıla göre çalışma günü sayısının daha fazla olmasından ve 2008 yılında üretim seviyesinin çok düşük olmasından kaynaklandı. Aralık 2008"de kriz ve bayram tatilinin de etkisiyle üretim endeksinde, yüzde 17.8"lik düşüş yaşanmıştı.

Yıllık düşüş tek hane

Takvim etkisinden arındırılmış endekse göre de Aralık 2009"da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.3 artış görülürken, bir önceki aya göre yüzde 0.7 artış oldu. Aralık ayındaki bu yükseliş, 2009 yılındaki düşüş ortalamasının yüzde 9.6 ile tek hanede kalmasını sağladı. 2009"un tamamına bakılınca, ara malı imalatı yüzde 9.9, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 3.9, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 3.3, sermaye malı imalatı yüzde 25.3 azaldı.

İmalatta artış yüzde 28

Aralık ayında sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2008 yılı Aralık ayında yüzde 20,1 oranında gerileyen imalat sanayinde üretim endeksi bu yılın aynı döneminde yüzde 28 arttı. Söz konusu ayda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 15,4, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 10,9 artış gösterdi.

Aramalı yükseldi

Ana sanayi gruplarına göre de, aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 33.2 ile ara malı imalatında görüldü. Bu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde, dayanıklı tüketim malı imalatının yüzde 30,1, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 22,5, enerjinin yüzde 10.1, sermaye malı imalatının ise yüzde 28.5 oranında arttığı gözlendi.

Otomotiv lider

Alt gruplara bakıldığında aralıkta en yüksek artış yüzde 85.3 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında görüldü. Bunu yüzde 45.7 ile tütün ürünleri ve yüzde 44.7 ile plastik ve kauçuk izledi. Gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 19.5, giyim eşyasında yüzde 13 arttı.

Keşke bankalar destek olsaydı

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimi endeksinin, ekonominin ihracata dayalı büyüme ihtiyacında olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgularken, “Keşke bankalarımız da krizde reel sektöre daha fazla destek olsaydı, o zaman krizden daha hızlı çıkardık” dedi. Üretimdeki toparlanmanın devam ettiğini söyleyen Çağlayan, “Bankalar anlayış gösterilebilseydi, bu olumlu rakamlara, çok daha önce ulaşılabilirdi” diye konuştu.

Gerçek gündeme odaklanalım

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretimindeki iyileşmenin 2010"da da istikrarlı bir şekilde süreceğini belirtirken, Türkiye"nin gerçek gündemine odaklanması gerektiğini vurguladı. “Endeksin önceki yıla ve bir önceki aya göre artış göstermesi, yaşanan artışın konjonktürel etkilerin dışında da reel bir artış olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor” diyen Ergun, şu değerlendirmeyi yaptı: “Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimindeki bu olumlu gelişmenin, 2010 yılında hedeflerinin daha da ilerisine ulaşacağının sağlam bir göstergesi niteliğinde. Sanayi üretimi ve kapasite kullanımındaki ılımlı toparlanmanın devam ediyor olması, iyileşmenin, 2010 yılında da istikrarlı bir şekilde süreceğini gösteriyor. Bu noktada Türkiye"nin gerçek gündemi teşkil eden, ekonomiye, sanayiye, üretime, yatırıma, ihracata odaklanması gerekiyor. İş dünyasının da gelecek projeksiyonlarını bu gerçeklere göre belirlemesi gerekiyor.”-hürriyet