Fatih’teki tarihi Kapalıçarşı’da aralarında 400 yıllık eserlerin de bulunduğu 81 tarihi el yazma satılmak üzereyken son anda ele geçirildi. Roma dönemine ait 5 adet çanağa da el konulurken, 2 şüpheli gözaltına alındı. Zanlıların polisin dikkatini çekmemek için araçlarına sahte basın kartı koymuş olmaları dikkat çekti.
 
Elindeki çok sayıda tarihi eseri satmak isteyen iki şüpheli Kapalıçarşı’daki güven timlerinin dikkatini çekti. Şüphelileri takibe alan ekipler, polis kimliklerini gösterdikten sonra, zanlıların çantasının içinde ne olduğunu görmek istedi. Çantada bir adet el yazma Kur’an-ı Kerim’i gören güven timleri, yaptıkları kısa bir sorgunun ardından şüphelilerin araçlarının olduğunu öğrendi. Üzerinde, ‘İstanbul Basın Görev Aracı’ yazılı otomobili inceleyen ekipler, aracın bagajında çeşitli dönemlere ait çok sayıda tarihi eser ve kalıntı buldu. Polisler Arapça, İbranice, Osmanlıca ve dili henüz anlaşılmayan 81 adet el yazma eser, 5 adet çini, 4 adet tarihi eski camilerin minberinin üstünde kullanılan alem ve çeşitli figürlerde 3 tane işlemeli sandık kapağı buldu. Ele geçirilen Kur’an-ı Kerimlerden bir kaçının yaklaşık 400 yaşında olduğu, Roma dönemine ait tarihi kalıntıların ise tahmini 2 bin yıllık olabileceği ifade edildi. 
 
Eserleri birer birer inceleyen İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görevli Yardımcı Doçent Doktor Hüsnü Koyunoğlu, 81 adet yazmanın bulunduğunu, bunların yaklaşık 400 yıl ile 120 yıl önce kaleme alındığını vurguladı. Eserlerin toplam piyasa değerinin milyon TL’leri bulabileceği kaydedildi.
 
Tarihi eser kaçakçılığından sabıkası bulunan şüphelilerin poliste ifade vermekten kaçındığı öğrenilirken, eserler detaylı incelenmek üzere alanında uzman olan bir heyete gönderildi. İncelemenin sonunda eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sevk edilecek.
 
Polisin konuyla ilgili araştırması sürüyor...
 
ajanslar