Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 1.resim

Benekli muzlar sandığınızdan daha iyi olabilir çünkü uzmanlara göre sağlığa daha faydalı.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 2.resim

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, herkes tarafından yüksek potasyum içeriği, ishal gibi rahatsızlıklara iyi gelmesi, kemiklere desteği ve vitamin-mineral içeriği ile bilinen muzun vücudumuza sağladığı daha birçok yararı olduğunu söyledi.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 3.resim

KALBİ ARİTMİDEN KORUYOR, POTASYUM DEPOSU

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 4.resim

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Şekerli tadı, güzel aroması, kolay çiğnenebilir olması ve taşımadaki avantajı ile her yaş grubu tarafından çok sevilen muz ülkemizde de Anamur muzu olarak gönüllerimize taht kurmuştur. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 5.resim

Sağlıklı potasyum deposu olan muz tansiyonu düşürme, kalbi aritmilerden koruma, kas güçsüzlüğünü azaltma gibi faydalarının yanı sıra güçlü kemik yapısını da garanti eder.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 6.resim

Çünkü güçlü bir iskelet sistemine sahip olmak tek başına kalsiyum ve D vitaminine bağlı değildir. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 7.resim

Sağlam kemik yapısı için vücudumuzun potasyuma da ihtiyacı vardır dolayısıyla potasyumdan zengin bir meyve olması güçlü bir kemik yapısına katkı sağlar” dedi.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 8.resim

MUTLULUK MEYVESİ

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 9.resim

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Mutluluk meyvesi diyebileceğimiz muz, strese karşı da iyi çözüm sunmaktadır.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 10.resim

Kahvaltı günün en önemli öğünü olmasına rağmen yoğun iş günlerinde aceleden aç karına evden çıkmak yerine pratik olarak yiyebileceğiniz bir küçük boy muz sizin daha keyifli, stressiz ve sakin bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 11.resim

Aynı şekilde gün içinde aç kalarak performans düşüklüğü istemediğimiz için sabah ile öğle arasında yiyebileceğiniz bir adet yerli muz sizin yorgunluğunuzu ve stresinizi azaltacağını da unutmayın. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 12.resim

Lif açısından önemli bir meyve olan muz bağırsak fonksiyonlarını dengeleyerek kabızlığa da ishale de iyi gelmektedir. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 13.resim

Bağırsağın probiyotik gücünü de arttırarak bağışıklık sistemine destek olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 14.resim

KANSERE KARŞI KORUYUCU

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 15.resim

Küçük, beğenmeyip kabuğu beneklendiği için almadığımız yumuşamış fazla olgunlaşmış muzların antioksidan etkisi ile kansere karşı koruyucu yapıda olduğunu belirterek, “Ne kadar benek o kadar antikanserojen-antioksidan madde demek” dedi.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 16.resim

Uzman Diyetisyen Küçük, muzda dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kalori ve karbonhidrat oranı yüksektir. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 17.resim

Glisemik yük bakımından da dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 18.resim

Ancak bu durumlar sadece kilo sorunu olanlar, diyabetliler ve böbrek yetmezliği olanlar için geçerlidir. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 19.resim

Eğer böyle bir sağlık sorununuz varsa muz tüketiminde porsiyon kontrolü sağlamayı ve yanında protein kaynağı ile tüketmeyi unutmayınız” şeklinde konuştu.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 20.resim

Günde ortalama bir muz tüketimi, ilerde yakalanma ihtimali olan birçok ciddi hastalıktan bizi korur.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 21.resim

Kan Basıncını Dengeler: Yapılan birçok araştırma muzun kan basıncını dengelediğini ortaya koymuştur. Kan basıncının düzenlenmesinde önemli rol oynayan muz bu şekilde dolaylı olarak kalp sağlığına da yardımcı olur. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 22.resim

Kan basıncını düzenleyen potasyum muzda yeterince vardır, içerdiği zengin postayum sayesinde ayrıca felç ve inmelere karşı koruma sağlar. Yapılan araştırmalar muzun felç ve inmeleri %40 oranında azalttığını ortaya koymuştur.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 23.resim

Böbrekler İçin Faydalıdır: Potasyum açısından zengin olam muz böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olabilir. Kalsiyum tüketimini azaltarak ayrıca kırılgan kemik yapısının oluşmasına izin vermez.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 24.resim

Muz Enerji Verir: Mutlaka tenis maçlarını izlerken molalarda muz yiyen sporcular görmüşsünüzdür. Muz profesyonel sporcuların düzenli olarak tükettiği besinler arasındadır.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 25.resim

İçerdiği kaloriden dolayı kan şekerini olumsuz yönde bazı iddialar var fakat birçok uzman kan şekerini olumsuz yönde etkileyecek kadar kalori içermediğini savunmaktadır. Günde tüketeceğiniz bir muz ile vücudunuzu daha güçlü enerji dolu hale getirebilirsiniz.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 26.resim

Sindirime Yardımcı Olur: Muz çoğumuzun yeterince almadığı diyet lifi kaynağıdır. Fiber yemek yemek sindirim sistemi yoluyla düzgün hareket ve eliminasyonu artırmaya yardımcı olur. Muz aynı şekilde kabızlık sorunları için de sağlıklı bir seçimdir. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 27.resim

Muz frukto-oligosakaritler açısndan da zengindir, bu elementler sindirime yardımcı olan bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur. Bunun yanında mide ekşimelerine faydalıdır.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 28.resim

Ülsere İyi Gelir: Düzenli muz tüketimi ülsere karşı bünyeyi korur, özellikle hidroklorid aside karşı midede kalın bir koruyucu tabaka oluşmasına yardımcı olur. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 29.resim

Fakat , bazı uzmanların midede bazı bakteriler için zararlı olduğu için muzun ülseri tetiklediği yönünde iddilar var. Bu yüzden mide ile alakalı sorun yaşayanlar ve bu yüzden ilaç kullanmak zorunda olanlar tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyoruz.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 30.resim

Kan İçin Faydalı Vitaminler İçerir: Muzun içerdiği zengin miktardaki B6 vitamini kan için çok faydalıdır. Bu vitamin kanda doğal ve sağlıklı bir şekilde hemoglobin oluşmasını sağlar. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 31.resim

Bunu yanı sıra, muzun içerdiği B6 vitamin kan şekeri düzeyinin korunmasını ve amino asitlerin kırılmasını sağlayarak, çok daha güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olur.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 31.resim

Bunu yanı sıra, muzun içerdiği B6 vitamin kan şekeri düzeyinin korunmasını ve amino asitlerin kırılmasını sağlayarak, çok daha güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olur.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 33.resim

Bunun yanında kanda bulunan beyaz kan hücrelerinin sayısının artmasında etkili rol oynamaktadır. Bütün araştırmalar düzenli olarak muz tüketimin kansere ve benzeri hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 34.resim

Kemik Sağlığını Korur: Daha önce muzun bağırsaklarda probiyotik bakterilerin sayısını arttırdığını söylemiştik. Bu durum sindirim esnasında daha fazla kalsiyum kullanarak kemik sağlığının korunmasını sağlar.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 35.resim

Tansiyonu dengeler: Bünye için en önemli maddelerden bir tanesi de potasyumdur ve bu madde muzda yeterine vardır. Potasyum tansiyonun dengelenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 36.resim

Göz Sağlığına Faydaları: Genel anlamda A.C ve E vitaminleri içeren bütün besin maddeleri göz sağlığı için faydalıdır. Muz bu vitaminleri bol miktarda içererek gözleri yakalanması muhtemel hastalıklardan korur.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 37.resim

Çocukların gelişimine katkı sağlar: Birçok faydasının dışında içerdiği besinler yardımıyla çocukların sağlıklı gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca bal ile karıştırılıp tüketildiğinde çocuklarda ateşi ve öksürüğü azaltır.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 38.resim

Cilt Sağlığını Korur: Bu şaşaırtıcı meyve cilt rahatsızlıklarını giderme noktasında da faydalıdır. Muz derilerde meydana gelen sedef ve akne gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. 

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 39.resim

Taze soyulmuş bir muz hastalıktan etkilenen alana sürülür ve bırakılır. Bu tedavi yolunu güneş görmeyen bir yerde veya yatarken yapmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.

Beğenmeyip almıyorsunuz ama... 40.resim

Sedef hastaları için de aynı yöntem kullanılabilir ama sedef hastalığında bazı kızarıklara neden olabilir. Bu endişenizi gidermek için önce etkilenen bütün kısma uygulamak yerine daha ufak kısımlara bir hafta boyunca uygulayın ve aldığınız sonuçlara göre tedaviye devam edin.