Kayseri Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık maliyeti 792 milyon lirayı bulacak olan projenin hayata geçirilmesi için 10 Eylül Cumartesi günü düzenlenecek törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temel atacağını bildirdi.

Dr. Çetinkara, ''Benim bildiğim, sayın Başbakan 3-4 senedir temel atma törenlerine katılmıyor ve sadece büyük projelerin açılış törenlerinde bulunuyor. Sayın Başbakanımızın uzun zaman sonra ilk kez bir temel atma törenine katılması projeye verdiği önemi de gösteriyor'' dedi.

Sağlık Kenti Projesi'nin seçim öncesinde açıklanan ''Kanal İstanbul'', ilk yerli savaş uçağının yapımıyla sembolleşen ''Yerli Savunma Sanayi'' ve ''Sağlık Hizmetlerinin İyileştirilmesi'' başlıklı projelerden ilk hayata geçirileni olacağını kaydeden Çetinkara, 'Sağlık Kenti' kelimesini, hasta ve hasta yakınlarının tüm sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı bir yerleşke olarak özetledi.

Sağlık Kenti Projesi'ni ''Hastanın ve hasta yakınlarının bütün ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılandığı muhteşem bir proje'' diye nitelendiren Çetinkara, şöyle konuştu:

''Hasta ve hasta yakınlarının tüm ihtiyaçlarının en ince detayına kadar düşünüldüğü bu projede marketler, sosyal yaşam alanları, otel, ibadethane, helikopter pistleri, hatta ziyarete gelen hasta yakınları ya da refakatçilerin araçları için akaryakıt istasyonu da yer alacak. Ankara Etlik ve Bilkent, İstanbul İkitelli ile Kayseri'de bu sağlık kentlerinin kurulması planlanıyordu. Bunlar içinde de ilki Kayseri'de hayata geçirilecek. Bu 4 sağlık kentinin arkasından 22 ilde daha böyle sağlık kentleri yapılması düşünülüyor. Türkiye'de kurgulanmış en büyük sağlık projesi Kayseri'de hayat bulacak.''

Dr. Çetinkara, projenin, kamu ile özel sektör iş birliğinde ''Yap-Birlikte İşletelim'' modeliyle gerçekleştirileceğini, projenin toplam maliyetinin yaklaşık 792 milyon lirayı bulacağını belirterek, ''Sağlık kenti, Kayseri Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin arkasında yer alan 732 bin metrekare arsada kurulacak,toplam 385 bin metrekare kapalı alanı olacak. Bizim insanımız için değecek bir proje'' diye konuştu.

-SAĞLIK KENTİNDE 5 HASTANE-

Çetinkara, sağlık kentinde 899 yataklı genel hastane, 258 yataklı kadın doğum hastanesi, 126 yataklı psikiyatri hastanesi, 200 yataklı rehabilitasyon hastanesi ve 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesinin yer alacağını, bu 5 hastanenin birbiriyle bağlantılı ve entegre olarak hizmet vereceğini bildirdi.

Türkiye'de ilk olan projenin kendi içerisinde de ilkleri barındırdığını ifade eden Çetinkara, ''Türk sağlık sistemine yeni bir kavram getiriliyor. Bu da, 'yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi'dir. Burada tutuklu ya da hükümlüler ile adli vakalar sonucu psikolojik tedavi alması gerekenler bulunacak'' dedi.

Sağlık kentinde 38 ameliyathane, günlük 2 bin 500 kişi kapasiteli acil servis, 144 yoğun bakım yatağı ile görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, helikopter pistleri bulunacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Sağlık kentinde yer alacak hastanelerimiz sayesinde bölge insanımıza en iyi sağlık hizmeti sunulacak. Bunun yanı sıra hasta ve hasta yakınlarının sosyal ihtiyaçları için bir yığın ayrıntının düşünüldüğü bir proje bu. Hastalar, binalar arasında golf araçları ile hastane içerisinde de yürüyen merdivenlerle taşınacak. Tesislerin çatısında heliport alanları yer alacak. Helikopterle getirilen hastalar çatıdan direkt ameliyathaneye veya yoğun bakım odalarına alınabilecek. Doktorların odası ise muayenehanelerin içinde yer alacak. Böylelikle hastanın doktoru bekleme süresi de azaltılmış olacak. Vatandaşlarımız şu anki sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanıyorlarsa bu sağlık kentindeki hastanelerimizden de aynı şekilde yararlanabilecek. Vatandaşlar ilk önce yine aile hekimlerimize gidecek, orada sağlık hizmeti alamazsa sağlık kentine gelebilecek. Şu anki hastanelerimizin fonksiyonlarını değiştireceğiz ve ağırlıklı olarak ayaktan tedavi hizmeti sunulan, çoğunlukla poliklinik hizmetleri verilen yerler olacak.''

Sağlık kentinin inşasıyla ilgili ihalenin yapıldığını, ihaleyi kazanan firmaya yer tesliminin gerçekleştirildiğini söyleyen Dr. Çetinkara, ''Temel atma tarihinden itibaren 36 ay içerisinde sağlık kenti tamamıyla bitirilmiş, hizmete açılacak hale gelmiş olacak'' dedi.