Ergenekon soruşturmasının ikinci ve üçüncü iddianamelerinin birlikte görüldüğü, “İkinci Ergenekon” davasının dünkü duruşmasında suikast planları dinlemeye takılan eski özel harekatçı İbrahim Şahin, mahkeme başkanının sorularını kulak rahatsızlığı nedeniyle duymadığını gerekçe gösterek cevaplamadı.

Şahin'in Ergenekon kapsamında Sivas'ta gözaltına alınan Ersin Dönerci'yle telefonda Ermeni cemaati temsilcisi M. Durmaz Güler'e yönelik suikastın detaylarını konuştuğu biliniyor. Duruşmada, Tuncay Özkan'la mahkeme başkanı arasında tartışma yaşanırken, avukatlar iddianamenin okunmamasını talep etti.


108 sanığın yargılandığı 2'nci Ergenekon davasının 3. duruşması, dün Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde başladı. Duruşmaya, gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz ile eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, gazeteci-yazar Yalçın Küçük, eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay ve eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran'ın da aralarında bulunduğu sanıklar katıldı. Mehmet Haberal, Levent Ersöz, Fahri Kepek ve Fatih Hilmioğlu'nun da aralarında bulunduğu 27 sanık duruşmaya katılmadı.

YAZARAK MI ANLAŞIYORSUNUZ?

Tutuklu sanıklardan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in kimlik tespitine sıra geldiğinde yanında oturan tutuklu sanık söz alarak, Şahin'in kulak rahatsızlığından dolayı duyamadığını, işitme cihazı da yanında olmadığı için yardımcı olmak istediğini söyledi. Heyet Başkanı Şengün, Şahin'e avukatının yardımcı olmasını istedi. İbrahim Şahin'in avukatı Rukiye Kibar'ın, müvekkili ile duymadığı için anlaşamadığını ifade etmesi üzerine Başkan Şengün, avukata “O zaman nasıl anlaşıyorsunuz? Yazarak mı?' sorusunu yöneltti. Kibar, yazarak anlaştıklarını kaydetti. Daha sonra İbrahim Şahin, elindeki kağıtta yazılı olan kimlik bilgilerini okumaya başladı. Başkan Şengün, Şahin'e “Konuşamıyor musun?', “Beni duymuyor musun?' sorularını yöneltti. Şahin ise duymadığını gösterir şekilde kağıdı okumaya devam etti. Bunun üzerine Başkan Şengün, Şahin'e eliyle işaret ederek oturmasını istedi.

ÖZKAN HAKİMLE TARTIŞTI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, kimlik tespitlerinin ardından sanıklara söz verildi. Sanık Tuncay Özkan, Danıştay sanıklarından Süleyman Esen'i tahliye eden mahkemeden suçunu öğrenmek istediğini söyledi. Özkan'ın sözlerini, duruşma salonundaki izleyiciler alkışlamaya başladı. Mahkeme Başkanı Şengün de salonda görevli jandarma ekiplerine seslenerek, sanıkların aileleri dışındaki izleyicilerin dışarı çıkarılmasını istedi. Yerinden kalkan Tuncay Özkan, bu duruma itiraz etti. Şengün ile Özkan arasında sözlü tartışma yaşandı. Başkan Şengün, Özkan'a dışarı çıkmasını söyledi. Tartışma devam edince Özkan'ın yerine oturmasını isteyen Şengün, “Burası alkış yeri değil. Tansiyonu yükseltmek kimseye fayda sağlamaz. Lütfen oturur musunuz? Bu sergilediğiniz tavır doğru değil' dedi. Başkan Köksal Şengün, Tuncay Özkan'ın konuşmaya devam etmesi üzerine duruşmaya ara verdi.

Yenişafak