Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

Bireysel emeklilik sistemi ndeki ( BES ) mevcut katılımcıların, yüzde 15 vergi avantajını kullanarak sistemden ayrılmalarını önlemek için hem yaptırım hem teşvik geliyor. Mevcut BES 'çiler sistemden çıktıkları takdirde yeniden sisteme girdiklerinde 3 yıl süreyle devlet katkısından ya hiç yararlanamayacak, ya da çok az yararlanabilecek. Mevcut katılımcılar, bu tarihten sonra sistemde 10 yıldan fazla kalmaya devam ederlerse, devlet katkısının tamamını normal emeklilik süresinden 3 yıl erken alabilecek.
BES 'le ilgili yasa tasarısının TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında, sistemden erken ayrılanların anaparalarından yüzde 15 kesinti uygulamasının kaldırılması, bu avantajdan yararlanmak isteyen mevcut BES katılımcılarının paralarını önce çekip sonra sisteme yeniden sokarak iki taraflı kazanç sağlamalarının yolunu açtı.
Örneğin hesabında 18 bin lirası anapara olmak üzere 20 bin lira birikmiş olan bir kişi, öncelikle bu parayı çekerken, yüzde 15 gelir vergisi kalktığı için 18 bin lira anaparaya karşılık gelen 2 bin 700 lira vergi kesintisinden kurtulacak. Bu parayı aylık asgari ücret tutarında prim olarak yeniden sisteme yatırdığında ise yaklaşık 20 ay gibi sürenin sonunda yüzde 25 (4 bin lira) devlet katkısı alacak ve bu yolla toplamda anaparanın yüzde 40'ı (6 bin 700 lira) gibi bir kazanç sağlayacaktı.
Bunun hem suistimale yol açacağını, hem de sistemden yoğun bir çıkışa neden olacağını gören Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı çift taraflı önlem içeren formül geliştirdi.

AYRILANA ÜÇ YIL DEVLET KATKISI ZOR
Buna göre, 29 Mayıs 2012 tarihi itibariyle bireysel emeklilik sistemi ne dahil olup, sistemden ayrılan katılımcıların 3 yıl içerisinde bireysel emeklilik sistemi ne tekrar dahil olması halinde, devlet katkısından yararlanabilmeleri için yatırdıkları paranın çektikleri tutarı aşması gerekecek. Diğer yandan halen BES'te bulunan kişiler önümüzdeki süreçte sistemde 10 yıldan fazla kalırlarsa normal emeklilikten 3 yıl önce devlet katkısını alabilecek. Sistemde kalış süresi 6-10 yıl arasında olanlar 2 yıl erken; sistemde kalış süresi 3-6 yıl arasında olanlar da 1 yıl daha erken devlet katkısından yararlanacak.