Kanadalı otomotiv üretici Magna, son dönemde en çok konuşulan şirketler arasında yer alıyor. Uzun süredir GM'in içerisine düştüğü finansal darboğazdan ötürü satmak istediği Opel ile ilgilenen Magna, sonunda bu isteğine kavuştu. Magna, Rus bankası Sberbank ile birlikte Opel'i devralmak için gün sayıyor.

Peki otomotivin bu yeni devi Magna'nın arkasında kim var?

HİKAYE 77 YIL ÖNCE BAŞLADI

Sorunun cevabı için tam 77 yıl önceye gitmek gerekiyor...

Frank Stronach, Avusturya'nın güneyinde bir kasaba olan Weiz'de hayata gözlerini açtığında tarihler 6 Eylül 1932'yi gösteriyordu. 1939 yılında eğitim hayatına başlayan Stronach, okulu bırakmaya karar verdiğinde ise 14 yaşındaydı.

Okumak yerine çalışmayı tercih eden Stronach, sanayi için makine ve parçalar üreten firamalarda işçi olarak görev yaptı. 1954 yılına gelindiğinde, yani genç Stronach 22 yaşında iken tüm hayatını değiştiren bir karar aldı... Stronach, birçok Avrupalı göçmen gibi Amerika kıtasının yolunu tuttu. Ama o, ABD'ye değil Kanada'ya göç etti.

CEBİNDE 200 DOLAR VARDI

Stronach, Kanada'ya gittiğinde cebinde sadece 200 dolar vardı. Bu para ile ilk başlarda kendi işini yapamayan Stronach, onun yerine iki senede aralarında bulaşıkçılığın da olduğu birçok işe girdi çıktı.

İki sene sonunda, yani tarihler 1956 yılını gösterdiğinde ise Stronach kendi işini kurdu: Multimatic... Ama sadece tek bir çalışanı vardı, kendisi...

İKİ ÖNEMLİ TARİH

Stronach, Toronto'nun eski sanayi bölgesinde kurduğu atölyede Avusturya'dan bildiği mesleğe, yani sanayi için parça yapmaya geri döndü. Yıllarca kendi çapında iş yapan ve büyüyemeyen Stronach için 1960 yılı hayatının önemli dönüm noktalarından biri oldu. 1960 yılında otomotiv devi GM, Magna'yı otomotiv işine soktu ve kendisi için parça üretmesini istedi. Multimatic, GM için sadece tek bir çeşit parça üretse de bu tarih şirketin otomotiv işine girmesi açısından çok önemli oldu.

1967 yılına gelindiğinde de Stronach'ın Multimatic'i halka açık bir şirket olan Magna Electronics ile birleşti. 1973 yılında şirketin ismi Multimatic Investments'tan Magna International'a dönüştürüldü.

BÜYÜK BİR KRİZ YAŞADI

Magna International, en büyük patlamayı otomotiv parçaları satışı ile yaptı. Fren ekipmanlarından gösterge panellerine, çamurluktan yedek parçalara kadar her türlü malzemeyi satan şirket 1980'li yıllara gelindiğinde 150 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.

1980'lerde de hızla büyüyen Magna, bu aşırı büyümenin faturasını 1990'larda girdiği finansal krizle ödedi. Büyük acılar çeken ve iflasın eşiğinden dönen Magna, daha sonra başaılı bir yeniden yapılanma ile tekrar toparlandı.

Yeni dönemde coğrafi dağılıma önem veren şirket Avrupa'da bazı otomotiv parçası üreticilerini satın almaya başladı. Tekrar büyüme trendine giren Magna, gelinen noktada 25 milyar dolara yakın ciro ilo dünyanın en büyük otomotiv parçası üreticisi oldu.

1956 yılında tek bir kişi ile başlayan hikaye, şimdi 25 ülkede, 326 üretim tesisinde 70 bin kişi ile devam ediyor. Hürriyet