Google ve servislerinin yavaş çalışması ya da erişilememesinin nedeni belli oldu. BTK, YouTube"u yasaklayan mahkeme kararını gerekçe göstererek Google tarafından da kullanılan YouTube"a ait adreslerin güncellendiğini açıkladı. Hukukçulara göre bu durumun yasal temeli yok. Youtube"dan sonra Google"a da el atılması kızdırdı...

Türkiye"deki iletişim özgürlüğü konusunda en önemli ihlallerden biri olarak gösterilen Youtube"a erişim yasağını “gayretli” biçimde takip eden TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı), dünyanın en yaygın arama motoru olan “google” da erişim sorunu yaşanmasına neden olan bir uygulamaya imza attı. Google ve servislerine girememe ve yavaşlamanın nedeninin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu"nun (BTK), Google"ın da kullandığı YouTube"a ait IP (İnternet Protokol Adresi) adreslerini güncellemesi olduğu ortaya çıktı. Uzmanlara göre güncelleme Google veritabanından da erişilen YouTube videolarına ulaşımı engellemek için yapılıyor. Güncelleme nedeniyle Google"ın bireysel kullanıcılar ve şirketler tarafından çok kullanılan video, toolbar, analytics, books, maps, earth, translate gibi yaklaşık 28 servisine yavaş ya da hiç erişilemiyor.



Erdoğan da giremeyebilir

İnternet forumlarında “Google"a da mı yasak geliyor” eleştirilerinin artması ve kamuoyundan gelen baskı sonrası BTK servis sağlayıcılara bildirdiği uygulama için bir açıklama yaparak Google"a bir yasak getirilmediğini belirtti. Ancak TİB"in yeni uygulaması, daha önce Youtube"a girebildiğini söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve milyonlarca internet kullanıcısının Youtube erişimini tamamen engelleyebilecek. TİB"in daha önce Youtube"a erişimi engellemek için 3 IP numarasına erişimi engellediği ancak Google"a ait 6 IP numarası üzerinden Youtube"a erişilebildiği öğrenildi. TİB"in de bu IP numaralarına erişimin engellenmesi talimatı verdiği bildirildi.


Topu servis sağlayıcılara attı

BTK tarafından yapılan açıklamada, “Tarafımızca tesis edilen işlem, kamuoyunun yoğun gündemini oluşturan internet adresleriyle ilgili olmayıp, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesinin 05/05/2008 tarihli ve 2008/402 no"lu kararı gereği erişimi engelli olan http://www.youtube.com internet adresine ilişkin IP adreslerinin güncellemesinden ibarettir. Sonuç olarak http://www.youtube.com"a erişim amacıyla kullanılan ve tarafımızca engelleme tedbiri kapsamında güncellenen IP adreslerinin arkasında farklı şirketlere ait alan adı veya çeşitli hizmetlerin barındırılması bu şirketlerin kendi tercihleri ve sorumluluklarındadır. Dolayısıyla bu hizmetlerden yararlanan internet kullanıcılarının mağduriyetinin çözümü bahse konu hizmetleri sunan şirketlerin elinde bulunmaktadır” denildi.

Vatan