Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarına ilişkin, 'Büyümede muhtemelen 4. çeyrekte bir artı rakam göreceğiz. Bu olmazsa gelecek senenin ilk çeyreğinde Türkiye'de büyüme çok kuvvetle muhtemel artı rakama dönecek' dedi. Babacan, CNN Türk'te ve İSEDAK'ta katıldığı programında, bütçe açığının Türkiye için çok temel bir endişe kaynağı olmadığını belirtti. Babacan, Türkiye'nin kendine özgü el atması gereken sahalar olduğunu söyledi ve bunları 'vergi sistemi ve mali kural' olarak sıraladı. Babacan, 'Şu anda gri alanımız çok. Ya da yaptırım yeterli değil. Yani vergi ödeyen tamam ama vergi ödemediğimiz zaman başınıza ne gelir? Orada çok ciddi yaptırımlar yok doğrusu. Buralarda bizim iyi bir çalışma yapmamız gerekiyor' diye konuştu. IMF Dünya Bankası gibi kuruluşların başına gelişmekte olan ekonomilerden birisi geldiği gün ya da ağırlık kazandığı gün aslında dünya ekonomileri çok daha farklı ve sağlıklı olacak görüşüne katılıyor musunuz?' şeklindeki soru üzerine de Babacan, bu fikri ve fırsat eşitliğini savunduklarını söyledi.

Endişe emtialardan kaynaklandı

Ali Babacan, endişenin emtia fiyatlarından kaynaklandığını söyleyen Babacan,'Bizce emtia fiyatlarının tahmin edilmesi çok zor olmaya devam edecek, dünyanın farklı bölgelerindeki büyümelere göre önümüzdeki dalgalanmalarını sürdürecek' diye konuştu. Pek çok ülkenin farklı stratejilerle krizle baş etmeye çalıştığını, çok sayıda mali canlandırma planı uyguladığını anlatan Babacan, şunları kaydetti: 'Kriz önlemleri devam ettirilmeli. Eğer bunlar gereğinden daha erken sona erdirilirse büyümeyi durdurabilir çok uzun sürerse finansal sürdürülebilirlik bazı ülkelerde borç sürdürülebilirliği ya da fiyat istikrarını etkileyebilir.”


İlk defa uzun vadeli çalışma olacak

Bakan Ali Babacan, 'Mali daralmayı şimdiden başlattık ve eylül sonu itibariyle bütün canlandırma programlarını bitirdik. Ama bunun da ötesinde hem gelirleri artırmak hem de harcamalarda tasarruf yapmak için çeşitli önlemler almaya başladık' diyerek, bu önlemler sayesinde bütçe açığının yüzde 6,6'ya çekilebildiğini söyledi.Daha yüksek bütçe açığı olduğu takdirde, bunun Hazine'nin, iç piyasadan daha fazla borçlanmasını gerektireceğini belirten Babacan, Türkiye'de ekonominin özel sektöre dayalı olduğunu ve kamu borçlanması ihtiyacını azaltarak, bankacılık sisteminden özel sektörün daha fazla kredi temin etmesini sağlayacaklarını anlattı. Babacan toplantı esnasında Doğan Holding'e kesilen vergi cezasıyla ilgili"Sadece söz konusu medya grubu değil başka medya grupları hakkında da incelemeler yapılıyor." dedi./yeni şafak