Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde PTT Genel Müdürlüğünün iştirakiyle bir veya birkaç ortaklı yeni bir şirket kurulacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ilana göre, Ankara'da ayrı bir özel hukuk tüzel kişiliğini haiz, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde PTT Genel Müdürlüğünün iştirakiyle bir veya birkaç ortaklı yeni bir şirket kurulacak.

Anonim şirket olarak kurulacak şirketle yurt içi ve yurt dışı nakliye, depolama, kargo, kurye ve insert dağıtımı, genel lojistik kapsamında, soğuk zincir lojistiği, atık lojistiği ve e-ticaret lojistiği, raf yönetimi, AVM lojistiği faaliyetlerinde bulunulacak.

Şirket, PTT ile Anonim şirket yapısındaki tüzel kişi ortak veya ortaklardan oluşacak. Ortak veya ortaklar aşağıdaki ortaklık paylarını dikkate alınarak teklif verecek.

PTT'nin şirketteki hissesi yüzde 15'den aşağı ve yüzde 49'dan yukarı olmayacak. Diğer ortak veya ortakların hisselerinin toplamı yüzde 51'den az olmayacak.
PTT sermaye katkısını nakdi ve/veya ayni olarak yapacak. Tüzel kişi ortağın ortaklık hisse payı nakdi ve/veya ayni olabilecek.

İstenilen belgelerin aslı veya noter tasdikli suretlerini getirecek olan ortakların seçilmesinde, ortaklık hisse payı, tüzel kişi ortağın yapısı (AŞ olacak), asgari sermaye miktarı, hizmet sağladığı farklı tipte lojistik segmentlerinin sayısı ile bu konulardaki adetsel ve cirosal hacim miktarları, müşteri ve iş potansiyeli, mali durumu değerlendirilecek.

Ortak adayları proje ve önerileri ile belirtilen kriterleri kapsayan teklifler, 23 Temmuz saat 17.00'a kadar PTT Genel Müdürlüğü, Kargo ve Lojistik Daire Başkanlığı, Şehit Teğmen Kalmaz Cad. No: 2 06101 Ulus/Ankara adresine elden teslim edilebileceği gibi iadeli taahhütlü posta vasıtasıyla da gönderebilecek.

Seçilen ortaklık adayı veya adayları ile ortaklık şartları müzakere edilecek. En uygun görülen aday belirlenerek, kurulacak anonim şirket ana sözleşmesi ve diğer sözleşmeler hazırlanarak, izin için Yüksek Planlama Kuruluna sunulacak. Yüksek Planlama Kurulunca, seçilen ortak adayları ile şirket kurulmasına izin verildiği takdirde, şirket kurulması için gerekli hukuki prosedürün tamamlanması hususu yazı ile bildirilecek. Ortak adayları bildirimin kendisine tebliğinden itibaren 10 iş günü içerisinde kuruluş işlemlerine başlanacak ve üç ay içerisinde tamamlanacak.

Görüşmeye davet edilen ortaklık adayı veya
adayları gerçekleştirmeyi düşündükleri yatırım miktarının yüzde 1'ini geçici teminat olarak yatıracak. Teminat olarak Türk Lirası, Döviz (Amerikan Doları veya Euro) ve süresiz teminat mektubu kabul edilecek. PTT'ce uygun ortağın seçilmesinden sonra diğerlerinin talepleri halinde teminatları iade edilecek. Ayrıca seçilen ortak veya ortaklarla şirket kurulması halinde teminatları iade edilecek.

Davetten başlamak üzere ortaklık kurulmasının sonuna kadar her türlü vergi, resim, harç ve masraflar hisseleri oranında ortak adaylarına ait olacak.

Ortaklığa davet ilanı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak. PTT ortaklık yapıp yapmamakta serbest olacak. Davete icap edenler ve ortaklık görüşmesi yapılanlar herhangi bir hak iddia edemeyecekler.