Büyük Menderes Nehri’ne bağlantı oluşturan yan dereler ve çaylara bırakılan atık sular ve katı atıklar Büyük Menderes Nehri’ne ulaşarak yüz binlerce dekarlık araziye can suyu taşıyan nehri kirletiyor.
Uşak’tan Denizli ve Aydın’a kadar havzada yüzlerce sanayi kuruluşu ve yerleşim alanı bulunuyor. Fakat bu kuruluşların çoğunun arıtma tesisi yok. Bu tesisler ve bazı belediyeler sıvı atıkların yanında çöp dağlarından kurtulmak için katı atıkları da nehre boca ediyor.
Büyük Menderes Nehri’nde bunlar yaşanırken başta Kuyucak olmak üzere Bozdoğan, Yenipazar, Karacasu, İncirliova ve Germencik ilçeleri artıma tesisi projelerine öncelik vererek çevre adına örnek olmuşlardı. Bu ilçelerin ardından Aydın merkeze bağlı Umurlu Beldesi’nde de artırma tesisi projesini tamamlandı ve ödenekler onaylandı.
Proje çalışmaları hakkında bilgiler veren Umurlu Belediye Başkanı Rıza Posacı, “Tarım bölgemiz için çok önemli. Tarım denilince önce akla su ve su kaynağımız da Büyük Menderes Nehri geliyor. Menderes Nehrinde ne kadar sağlıklı su bulursak o kadar sağlıklı üretim yapmış olacağız. Ama maalesef nehir sürekli kirletiliyor. Biz göreve geldiğimizde öncelik olarak kanalizasyon ve atık su projemizi hazırlattık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ödenek çıkardı. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığımızda projeye destek verdi. Kaldırım ve yol çalışmaları klasik işler. Bu projeler belki Belediye Başkanına oy getiren çalışmalar olabilir. Fakat en önemli proje bence arıtma tesisidir” dedi.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg