Tamamen doğal olduğu için özellikle turistler tarafından yoğun ilgi gören Samba Modeli Plaj şemsiyelerinin 2010 yılı yaz sezonu için üretimine şimdiden başlandı.
Ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle sezona erken başladıklarını belirten Aydınlı Romanlar, el emeği göz nuru olarak ürettikleri bir çok işin karşılığını alamamaktan dert yandılar. Daha önceki belediye yönetimlerince destek sözü almalarına rağmen bugüne kadar yerel ve genel yönetimden gereken desteği görememekten şikayetçi olan Romanlardan Ercan Umurhan, “Yetkililer unutulmaya yüz tutmuş bir çok zanaatı destek veriyor. Plastik karşısında sepetçilik, kargı, söğüt ve hayıt örme işi unutulmak üzere. Bizler baba mesleğimiz olan bu işi çok zor şartlar altında sürdürerek aynı zamanda bir kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Ancak kimseden destek göremiyoruz” diyerek yetkililerden yardım istediklerini söyledi.

PLAJ ŞEMSİYELERİ UMUT OLDU
Çin mallarının ülke genelinde yaygınlaşması ile birlikte genel adı sepetçilik olan kargı örme işinin de diğer bir çok meslek gibi zora düştüğünü belirten Arzu Umurhan, “Ördüğümüz bir çok ürün plastik ve Çin malına yenik düştü. Bunun üzerine alternatif ürünler örmeye başladık. Plastik sektörü kısa sürede bizim bu yeni ürünlerimizi de taklit etti. Ancak hiçbir ürün bizim tamamen kargıdan yaptığımız ve adını "Samba Modeli Plaj Şemsiyesi" verdiğimiz ürünün alternatifi olamadı. 5 yıldır plaj şemsiyesi örerek hem sahillere ayrı bir renk katıyoruz. Hem de maliyetine de olsa ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz” dedi.
Bilindiği gibi Aydın"da 6 yıl önce Ilıcabaşı"nda oturan Romanlar tarafından üretilen Samba Modeli plaj şemsiyeleri turizmcilerin yoğun ilgisini çekmişti. Kuşadası, Didim, Bordrum, Antalya, Fethiye ve ülkenin tüm sahil kesimlerinden sipariş alan Aydınlı Romanlar bu yıl sezon hazırlıklarına erken başladılar. -iha