Başbakan Erdoğan, Suriye"ye günübirlik bir ziyarette bulundu. Erdoğan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesinin ardından, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Suriye ile gelişen ilişkileri anlatan Başbakan, Esad ile bölgeyle ilgili gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Basın toplantısında, Bölgede barışla ilgili başlayan bir süreç olduğun ancak bunun Gazze"nin bombalanmasıyla tıkandığını söyleyen Erdoğan, İsrail"le ilişker konusunda şunları söyledi:

Onun ardından meydana gelen hadiseler, bir gönüllüler heyetinin üç gemiyle Gazze"ye gidişi esnasında yaşanan hadise ortadadır. Silahsız insanlara karşı silahlı yapılan baskın ortadadır. İsrail özür dilemek durumundadır, ailelere tazminatlarını ödemek durumundadır. 9 şehidin üzerinden infaz yapılmış, 30 mermi çıkmıştır. Bu mermiler yakın mesafeden adeta infaz edercesine kullanılmıştır. Adli tıp raporları uluslararası camiaya da ulaştırılmıştır. Bütün bu olaylar cereyan ederken hala burada çekimser kalabilen, İsrail"in yanında yer alabilen ülkeler de vardır. Böyle bir insanlık suçu karşısında bu takınılan tavırları tarih affetmeyecektir.”

Esad"ın af yorumu

Esad ile bölgedeki sorunlar ve özellikle terör üzerinde bundan sonraki sürece yönelik neler yapabileceğini konuştuklarını söyleyen Erdoğan, “Gösterdikleri destek noktasında teşekkür ediyorum. Bu terör örgütünün içerisinde Suriye"de yaşayan ailelerden olanlar da var. İşbirliği süreci içerisinde attığımız adımlardan bir diğeri de Doğu Akdeniz ve Ortadoğu"da barışa yönelik neler yapabileceğimizdi. ”

İki lider gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Suriye Devlet Başkanı Esad, “PKK içindeki Suriye uyruklu vatandaşların silah bırakması halinde affedebileceğinizi söylediniz? Bu konu gündeme geldi mi?” sorusu üzerine “Bu durum yeni bir şey değildir. Yanlış yapan herkes için bir geri dönüş kapısı açmamız lazım. Affetme konusunda kapı her zaman açık kalmalıdır. Bir sefere mahsus insanları affedip sonra kapıları kapatmamak lazım. İster Türkiye"de, ister Suriye"de ister Irak"ta olsun” dedi.

Erdoğan ise Türkiye-İsrail ilişkilerinin sorulması üzerine şunları söyledi: “Bir özür dilenmesi önem ifade ediyor ve bir de tabii tazminatların ödenmesi. İsrail"le ilişkilerde ya durağan hale gelen var, ya da ilişkileri ya gözden geçiriyoruz ya da kesiyoruz. Askeri noktalarda ortak tatbikatları yapmıyoruz. Ticari olarak özel sektör yaptığı ticari anlaşmaları sürdürüyor. İsrail"in bundan sonraki süreçte takınacağı tavra göre bizim de tavırlarımız değişir. İsrail böyle ferman dinlemez tavırlarını sürdürürse bölgede yalnızlaşacaktır.”

BUGÜN PAKİSTAN"A GİDECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Pakistan"a gidecek. İki günlük ziyarette Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, Başbakan Yusuf Rıza Gilani ve diğer üst düzey yetkililerle biraraya gelecek. Ziyaret sırasında Pakistan"da yaşanan son yılların en büyük sel felaketinin etkilerini yerinde görecek olan Erdoğan, Türk Kızılayı"nın sel felaketinin başından beri gerçekleştirdiği yardım faaliyetlerini de inceleyecek. Erdoğan"ın ziyaretinde, sel felaketinin yaralarının sarılması için atılabilecek ilave adımların ele alınması ve ikili ilişkilerle iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması da öngörülüyor.