Örgüt, kurulduğu günden bu yana dağ kadrosuna çocukları da almaktan çekinmiyor. Kimi çocuk bazen "ikna edilerek" dağa çıkarılıyor bazen de örgüt tarafından ailesinin yanından kaçırılıyor. İşin en acı yanı ise şu: Dağa çıkarılan çocukların ortalama yaşam süresi 3 yıl!

Son günlerde tekrar gündeme gelen "PKK 'nın çocuk militanları" sorunu Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Fonu UNICEF ve ABD İnsan Hakları İzleme raporlarına da girdi. Son yapılan çalışmalarla PKK'nın dağ kadrosunun yüzde 38'inin 18 yaş altı çocuklardan oluştuğu ortaya çıktı.

90'lı yıllardan bu yana çocuklar dağa çıkarılıyor

Ulaşılan dağ fotoğraflarına göre PKK, 1990'lı yılların başından itibaren çocukları dağa çıkarmaktan çekinmiyor. Önce Kandil'de siyasi ve teorik eğitimden geçirilen çocuklardan uygun görülenleri yemin ettirilerek silâh altına alınıyor. Boylarından büyük silahlar verilen ve dağda yıllarca çok zor şartlar altında "ölme ve öldürme eğitimleri" verilen çocukların ortalama yaşam süresi ise 3 yıl!

2 yöntemle dağa çıkarılıyorlar

Emniyet ve İstihbarat kurumlarının çalışmalarına göre çocuklar iki yöntem kullanılarak dağa çıkarılıyor. Özellikle okullarda çembere alınan çocuklar yoğun propagandaların ardından "ikna edilerek" dağa götürülüyor. Bazı çocuklar ise bölgede güçlü ve PKK'ya mesafeli duran ailelerin çocuklarından seçiliyor. Bu çocuklar ise genellikle kaçırılarak dağa çıkartılıyor.

Şehir de çocuklar kullanılıyor

PKK'nın metropoller de düzenlenen eylemlerde özellikle çocukları kullandığı da bir başka gerçek. Yaşı 18'den küçük olan çocuklara molotof attıran örgüt, bu çocukları polise karşı yapılan saldırılarda da kullanıyor. Eylemlerde ön saflara çocukları sürerek polisin mukavemet gücünü kıran örgüt, olası müdahalelerde de, "Polis çocuklara saldırdı" diyerek anti propaganda yapmayı da ihmal etmiyor. PKK hem dağda hem de şehir de çocukları etkin bir biçimde kullanıyor.

Çocuklar belli vaatlerle aldatılıyor

PKK'nın çocuklar çeşitli vaatlerle kandırarak dağa çıkarttığını belirten İbrahim Güçlü , "PKK'nın 18 yaşından küçükleri dağa çıkarması yeni bir sorun da değil. Temel ideolojik, kültürel, toplumsal yaklaşımlarından biridir. Bu çocukların dağa çıkarılması, çocukların belli vaatlerle aldatılması, Kürdistan'ın özgürlüğü ve bağımsızlığı konusunda beyin yıkaması, zorla kaçırma metoduyla gerçekleşmektedir. Günümüzde de çocukların dağa çıkarılması için aynı metodlar kullanılmaktadır. Geçmişte PKK tarafından 18 yaşından küçük çocuklar daha fazla dağa çıkarılıyordu. Çünkü PKK geçmiş dönemde daha fazla savaşçıya ihtiyaç duyuyordu. Benim tespitlerime göre son zamanlarda, çevremizdeki ailelerden ve birtakım dostlarımız ile arkadaşlarımızın ailelerinden edindiğimiz bilgilere göre 12, 13, 14, 15 yaşlarındaki çocuklar dağa çıkarılmaktadır." şeklinde konuştu.