Unakıtan da piyasayı nakde boğacak
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan kriz sürecinde, yeni tedbirleri açıklarken, otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere gidileceğini, şirketlerin işçi çıkarmaması için “işsizlik yardımı” adı altında destek vereceklerini söyledi ve ekledi: Bunlar kredi olmayacak, nakit yardım olacak. Ayrıca yeni vergiler de koymayacağız

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerini azaltmaya yönelik yeni tedbirler alınacağını ve bunların bu ay içinde açıklanmasının beklendiğini bildirdi. Unakıtan, bu kapsamda otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere gidileceğini, firmaların işçi çıkarmaması için “işsizlik yardımı” gibi bir takım yardımlarda bulunulacağını belirtti. Unakıtan, dünyada yaşanan küresel krizin her şeyi değiştirdiğini, kendilerinin de krizin Türkiye'ye etkileri ve alınacak tedbirler konusunda sürekli toplantılar yaptıklarını söyledi.
ÇALIŞMALAR SON NOKTADA

Maliye Bakanı Unakıtan, şöyle devam etti: “Açıklama yaptığımızda bütün piyasalar beklentiye giriyor. Bu sefer normal alışverişler de kesiliyor. Krizle ilgili yeni tedbirler gelecek. Otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere de gidilecek. Çalışmalar son noktalarda, bu ay içinde açıklanır diye düşünüyorum.” Maliye Bakanı Unakıtan, kriz sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, “Bu sene içinde yavaş yavaş dibe vurup, yine yavaş yavaş yukarı çıkarız. Sanıyorum ikinci yarıda yukarı çıkmaya başlarız” dedi.

YENİ VERGİLER YOK

Maliye Bakanı Unakıtan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmelerde gider azaltıcı, gelir artırıcı yeni tedbirlerin gündemde olup olmadığına yönelik, Macaristan, Ukrayna ve İzlanda gibi ülkelerin gelir artırıcı tedbirlere başvurduğunu ve yeni vergiler koyduğunu belirtti. Unakıtan, “Biz halkın üzerine yeni vergiler koymayı düşünmüyoruz. Biz, piyasaların açılması, iç talebin artırılması için gereken önlemleri almaya çalışıyoruz” diye konuştu. “Kriz zamanlarında sermayenin kuştan daha ürkek olduğunu” kaydeden Kemal Unakıtan, bu dönemde körfez sermayesinin yolunu açacak tedbirlerin önemine de işaret etti.


Firmalara işsizlik yardımı geliyor

Kriz dönemlerinde dayanıklı kalabilmek için “bazen şirket birleşmelerinin şart olduğunu” dikkat çeken Bakan Unakıtan, bu tür birleşmelerin teşvik edilmesi gerektiğine inandığını ifade etti. Yaşanan bu süreçte iç pazarın canlandırılmasının önemini de vurgulayan Maliye Bakanı, bir takım tedbirler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Kriz ortamında işçi çıkarma mecburiyetinde olan fabrikaların ve diğer işletmelerin işçi çıkarmaması için onlara “işsizlik yardımı” gibi bir takım yardımlarda bulunulacağını da bildiren Unakıtan, şöyle devam etti: “İşçi çıkarılmasının engellenmesi için sigorta primi indirimi gibi değil de firmalara nakit yardım yapacağız, kısa işsizlik yardımı. Bu yöntemler firmalara 'sen işçi çıkarma ben senin işçilerin için sana şu kadar para veriyorum' denilecek. Bu, bir nakit yardım olacak, kredi değil.”


Bankaları çok sert eleştirdi

Konuşmasında, bankaları iş adamlarına kredi vermeye çağıran Maliye Bakanı “Ben bunları takip ediyorum. Hele bir yapmasınlar, ben bilirim yapacağımı” dedi. Unakıtan sözlerini şöyle sürdürdü: “Faizler düşüyor. Sakın yüksek faizlere tav olup gitmeyin. Şimdi bazıları çıkmış tefeci gibi size 'Şu kadar kredi veririm, bu kadar kredi veririm' diyor. O tefecilerin de Maliye Bakanı olarak peşindeyim, onlara göz açtırmayacağım.”


Dışarıda parası olan Allah aşkına getirsin

Bakan Kemal Unakıtan, varlık barışı kapsamında yurt dışında bulunan paraların bir an önce ülkeye getirilmesi çağrısında da bulundu. Unakıtan, yurt dışında parası bulunanların bu kanundan yararlanmasını istedi. Unakıtan, şöyle konuştu: Bu bir fırsattır. Bu fırsat değerlendirilsin. Bizim milletimiz son günü beklemeyi seviyor. Son gün 2 Mart. Bu tarihe kadar parası olan Allah aşkına getirsin. Getir koy sermayene, göğsünü gere gere dolaş. Vatandaşlarımızın yurt dışındaki imkanlarını Türkiye'ye getirmeleri hem bir vatanseverlik hem de kendi menfaatlerine. Yurt dışında artık gerekli güven ortamı yok. Her ne kadar garanti veriyorlar ama onlara da güvenmesinler. Paralarını Türkiye'ye getirsinler.”