Global piyasaların Amerika kıtasında başlayan ve 100'den fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan domuz gribi salgını endişeleriyle düşüşe geçmesine paralel iç piyasada dolar güne 1.61 TL'nin üzerinde başlarken, bankacılar kur ve faizde hafif yukarı yönlü hareketlerin beklendiğini söylediler.

Tahvil/bono piyasasında 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 12.32, valörlü işlemlerde yüzde 12.26 oldu. Tezgah üstü piyasada gösterge tahvilin bileşik faizi bugün saat 0805 itibariyle 12.28 seviyesindeydi.

Bir bankacı, "Amerika kıtasında görülmeye başlanan domuz gribi, piyasalar üzerinde de olumsuz etkiye yol açıyor. ABD borsaları vadeli işlemlerde yüzde 2'ye yakın kayıplara işaret ediyor. Bugün için iç ve dış piyasada önemli bir veri bulunmuyor. Dolar/TL'de bugün için yön yukarı ancak yukarı yönlü işlemlerinde 1.62 TL'nin hafif üzerinden yeniden aşağı çevirebileceğini düşünüyorum. Faiz ve borsada benzer tepki verecektir" dedi.

Bankacı, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kısa sürede anlaşma beklentilerinin aşağı yönlü hareketlere yeniden zemin hazırlayacağını düşündüğünü ve ABD'deki stres testi ile ilgili olası söylentilerin hafta içinde hem iç hem de dış piyasalarda sert dalgalanmalara neden olabileceğini sözlerine ekledi. Borsacılar bugün Avrupa borsalarından İngiltere'nin FTSE 100 endeksinin yüzde 1'e yakın, Almanya DAX endeksinin yüzde 1.2 ve Fransa'nın CAC-40 endeksinin yüzde 2.2 seviyesinde kayıpla açılmasını bekliyorlar. Bankacılar düşüşte domuz gribi endişelerinin önemli rol oynadığını vurguluyorlar.

Bankalararası piyasanın Cuma günü spot kapanışında 1.6110/55 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.6150/1.6220 seviyesindeydi.

İstanbul serbest piyasada dolar 1.6180, euro 2.1280 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1.6120 liradan alınan dolar 1.6180 liradan satılıyor. 2.1220 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1280 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada cuma günü kapanışta doların satış fiyatı 1.6100 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2.1350 lira olmuştu.

BORSA DÜŞÜŞLE AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, cuma günkü ikinci seans kapanışına göre 331,90 puan azalarak 29.343,65 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri bu seviyede yüzde 1,12 değer kaybetti.

SALGIN ENDİŞESİ

Meksika sağlık bakanı ülkede domuz gribi sebebiyle 103 kişinin öldüğünü açıklarken, ABD ve Kanada'da görülen yeni grip vakaları dünya çapında bir salgın endişelerini güçlendiriyor.

Analistler, salgın hakkında piyasanın şu ana kadar sınırlı tepki verdiğini, ancak global ekonominin derin resesyondan toparlandığı yönündeki işaretlerin yeni oluşmaya başladığı bir dönemde ekonominin grip salgınından ne kadar etkileneceğinin endişeyle izlendiğini belirttiler.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF ile Türkiye'nin kredi anlaşması konusunda birlikte çalıştığını ve anlaşmanın önümüzdeki haftalarda sağlanmasının beklendiğini belirtti. Strauss-Kahn, Washington'da yapılan IMF ve Dünya Bankası görüşmeleri sırasında Pazar günü yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki haftalarda anlaşmaya varacağımıza inanıyorum" dedi. Strauss-Kahn Nisan başında da benzer bir açıklamada bulunmuştu.

ABD borsaları, şirketlerin krizden çıkabildiğini gösteren bilançoların ve ekonominin dibe vardığı yönündeki beklentileri kuvvetlendiren verilerin etkisiyle yükseldi. ABD'de 19 büyük bankaya uygulanan stres testlerinde kullanılan yöntemler hakkında yayımlanan ve uzun zamandır beklenilen raporlar ise yatırımcıların yönünü bozmadı. Dow Jones vadeli işlemlerinde ise TSİ 0829 itibarıyla yüzde 1.65 oranında kayıba işaret ediyordu.

Sabah