Endeks, 129 puan artışla 64 bin 376 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.20 oranında değer kazandı. Dolar, 1.5590, avro 2,1910 liradan haftaya başladı.

Güne yatay bir seyirle başlayan piyasaların, yurtdışı piyasalaradaki seyirlere bağlı olarak satıcılı bir seyir izleyeceği öngörülüyor.

Bu hafta genel olarak Kuzey Afrika ve Ortadoğu"da devam eden kriz ve petrol fiyatlarının seyrinin yanı sıra, ABD"de açıklanacak ekonomi verilerini ve yurt içinde ise perşembe günü açıklanacak 4. çeyrek büyüme verilerini takip etmesi beklenen piyasaların dalgalı bir seyir izleyeceği düşünülüyor.

Bugün İzlenecek Datalar
15:30 - ABD kişisel gelirler ve harcamalar
17:00 - ABD bekleyen konut satışları
17:30 - ABD Dallas FED imalat aktivitesi

DOLAR HAFTAYA YÜKSELİŞLE BAŞLADI
TCMB"nin zorunlu karşılık oranlarını yükselterek piyasadan 19.1 milyar TL çekilmesi doların düşüşünde etkili oldu.

Geçen hafta kur, 1.57'nin altına indikten sonra, piyasaya bir miktar para girişiyle birlikte hızlı bir şekilde 1.5450'lere doğru geriledi.

Yeni haftanın ilk işlemlerine baktığımızda ise, doların TL karşısında bir miktar yükseldiği gözleniyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 1.5590, avro 2.1910 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,5520 liradan alınan dolar 1,5590 liradan satılıyor. 2,1800 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,1910 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,5520 lira, avronun satış fiyatı ise 2,1960 lira olmuştu.

Uzmanlara göre; 1.55 çok kuvvetli bir destek. Bu desteğin altına sarkması dolar/TL'nin 1.53'lere gelmesine neden olabilecek güçte.

Euro/dolar paritesine baktığımızda ise, Euro Bölgesi'nde faiz artırım beklentisine rağmen Portekiz'e ilişkin tedirginlikler ve FED'in politika değişikliği olabileceğine dair FED üyelerinin yaptığı açıklamalar paritenin 1.39'a doğru hareketlenmesine neden oluyor. Güne başlarken Euro/dolar paritesinin 1.4050 seviyelerinde olduğunu görmekteyiz.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 105.08 dolar, altının onsu 1424.35 dolar civarında bulunuyor.

DIŞ BORSALAR HAFTAYA KÖTÜ BAŞLADI
Geçtiğimiz hafta dünya borsalarında Libya ve Japonya depremi haberleri sonrası yara sarma amaçlı yükselişlerin yaşandığı bir hafta oldu.

ABD ve Avrupa borsa endeksleri geçtiğimiz haftayı yüzde 3'e Asya borsa endeksleri yüzde 4'e yakın yükselişlerle kapattı.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, uzak doğu borsalarından Japonya'da yüzde 1.02 değer kaybı mevcut. ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında yeni gündeki işlemler hafif değer kaybı ile devam etmekte.

Avrupa borsalarının yeni haftaya küçük düşüşlerle başlamaları bekleniyor. BGC Partners analistleri, FTSE 100'ün 4, Dax'ın 7 ve Cac-40'ın 3 puan düşüşle açılacağını öngörüyorlar.

Analistler, yatırımcıların Ortadoğu'daki istikrarsızlık ve Japonya'daki depremin global ekonomik toparlanmayı rayından çıkarıp çıkarmayacağını değerlendirmeye devam ettiklerini ifade ediyorlar.

Piyasaların, Portekiz'in bir kurtarmaya ihtiyacı olup olmayacağını değerlendirmeye devam ettiklerini de ifade eden analistler, ancak ellerinde gidecek yer arayan çok fazla miktarda para olan yatırımcıların hisse senedi almak dışında çok fazla alternatifleri olmadığına da işaret ediyorlar.