Global piyasalarda yaşanan çalkantı, altın fyatlarını da vurdu. Dolardaki yükselişle beraber yatırımcılar eski gözdeleri olan dolara dönerken, altın fiyatları hızla geriliyor.


Altının onsu uluslararası piyasalarda 850 doların altına gelirken, son 3 haftanın en düşük seviyesine indi.

 

 
Borsadan kaçan dolara koşuyor
Borsadan kaçan dolara gidiyor
Uluslararası piyasalardaki tedirginlik, geçtiğimiz senenin en kötü para birimi olan doların canlanmasını sağladı. Yatırımcılar eski gözdesi doları yeniden hatırlarken, ABD para birimi hem içeride hem de dışarıda yükseliyor.

Geçtiğimiz yılki düşüşün ardında yeni yıla da zayıf başlayan dolar, son bir haftada kayıplarını telafi etmeye başladı. ABD'deki resesyonun Avrupa'ya ve diğer ülkelere de sıçrayacağı yönündeki beklentiler ve ekonomilere ilişkin belirsizlikler doları besleyen en önemli etken olarak ortaya çıkıyor.   

Dolar, dünkü sert çıkışının ardından bugüne de yükkselişle başladı. Dünyada en aktif 16 para birimi karşısında da değer kazanan dolar, euro karşısında son 1 ayın en yüksek seviyesinde bulunuyor. Parite 1.4391 seviyesine kadar tırmandı. doların yılbaşından bu yana euro karşısındaki değer artışı da yüzde 1.2 olarak gerçekleşti.

Daiwa Asset Management analisti Tsutomu Komiya, ABD'deki ekonomik yavaşlamanın diğer ülkelerdeki büyümeyi de düşüreceği yönündeki beklentilerin dolara alış getirdiğini söyledi.

İÇERİDE NELER OLUYOR?

Geçtiğimiz yıl YTL karşısında hızlı bir şekilde değer kaybeden dolar, dünyadaki hareketine paralel olarak içeride de hızla değer kazanıyor. Henüz geçen hafta başında 1.1450 YTL'ye kadar inen dolar bugün bankalarası piyasada 1.2450'ye kadar tırmandı, haftalık değer artışı yüzde 8'i aştı. Dolar, saat 11.15 itibariyle 1.2300 YTL seviyesinden el değiştiriyor ve son üç ayın en yüksek seviyesinde bulunuyor.  

Raymond James başekonomisti Özgür Altuğ, dolarda 1.27 seviyelerine yaklaştıkça satış gelme ihtimalinin yükseldiğini söyledi.

Danske Bank'ın raporunda aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ülke para birimlerinde riskin arttığına dikkat çekildi. Raporda, global piyasaların serbest düşüşte olduğu ve risklerin arttığı vurgulanırken, "Artan riskten kaçınma eğilimi, Türk Lirası'nı da vurabilir" ifadesi kullanıldı.


Asya çöktü, piyasa diken üzerinde

Uzmanlar, yatırımcıların borsalardaki kayıplarını telafi etmek için değerli metaller borsasında satışa geçtiklerini, bu durumun da fiyatları olumsuz etkilediğini belirtiyor. Analistler, "Borsalarda bu kadar ağır bir satış baskısı oldukça altın almak biraz zor" ifadesini kullanıyor.

Hisselerdeki düşüş ve dolardaki yükselişin altını sıkıştırdığını belirten uzmanlar, uzun vadede ise piyasanın halen alıcılı göründüğüne dikkat çekiyor.

Altının ons fiyatı uluslararası piyasalarda 849 dolarda bulunurken, son 3 haftanın en düşük seviyesine indi. Altın 914 dolardaki rekor seviyesine göre de yüzde 7 aşağıda bulunuyor.

Piyasadaki hareketi değerlendiren bir analist, "Piyasada halen alıcılar var. Hisse senedi piyasası sakinleştikten sonra fonlar altın almaya devam edecek" ifadesini kullandı.