Yaşam alanlarında büyük kolaylık sağlayan yapı dekorasyonları arasında yer alan pergole nedir sorusu son zamanlarda çok sık bir şekilde karşımıza çıkan sorular arasındadır. Pergole, dış mekanlarda gölge yapmak veya dekorasyon amaçlı olarak kullanılan kafesler veya çardaklardır. Bu aksesuarlar ahşap, demir, beton veya alüminyumdan yapılmaktadır. Güneşlik olarak da adlandırılan pergole estetik olarak da çok güzel durduğu için yoğun olarak tercih edilmektedir.

Pergole insanların bulunduğu alanları güneşten koruduğu gibi bu alanlarda mahremiyet sağladığı için de kullanımına önem verilmektedir. Pergole tamamen karanlık bir ortam oluşturmaz aksine ışığın ve havanın geçişine izin verecek şekilde tasarlanmaktadır. Böylece şık bir ortamda korunaklı ve rahat bir kullanım sağlanmış olur.

Pergole Nasıl Yapılır?

Bahçelerde, evlerin girişlerinde, kafe ve restoranların dış mekanlarında sıklıkla kullanılan pergole nedir konusu çok merak edilen konular arasındadır. Pergole genellikle bahçelerde kullanılmasının yanında evlerde ve halkın yoğun olarak bulunduğu kamusal alanlarda da kullanılmaktadır. Gölge oluşturmak ve korunaklı bir alan oluşturmak için pergole kullanılmaktadır.

Pergole ağaçtan yapılacaksa genellikle karaçam veya Rus çamı kullanılmaktadır. Hazırlanan pergole duvara monte edilmektedir. Bu monte işlemi sırasında sağlam olması için dikkatli olunması ve uygun malzemelerle monte işleminin yapılması gerekmektedir. Pergole kiriş ve çatı şeklinde detaylarla amacına uygun kullanıma hazır hale getirilir. Pergole bir yapının yan tarafına monte edilebildiği gibi bağımsız şekilde de yapılabilir. Parklarda ve koşu alanlarında kullanılmak üzere tasarlanan pergoleler tek başına kurulur. Bağımsız yapılan olarak kurulumu yapılan bu pergolelerin iç alanları oturmak için kullanılmaktadır.

Pergoleler asma direk modeli, kafes modeli ve çardak modeli olarak farklı şekillerde tasarlanmaktadır. Bu tasarımlar ahşap, metal ve taşlardan yapılmaktadır. Ahşap en çok kullanılan malzemedir. Bu pergole tipleri iki direk arasına yapılmaktadır. Pergole aynı zamanda bitkilerin tırmanması ve peyzaj düzenlemesi için de kullanılmaktadır. Olumsuz hava şartlarından yani yağmur, kar, aşırı sıcak gibi hava şartlarından korunmak için pergole kullanılmaktadır.

Pergole Nedir, Ne Anlama Gelir?

İtalyanca bir kelime olan pergole küçük galeri anlamında yani güneşlik olarak kullanılmaktadır. Bu kelime günümüzde yoğun olarak kullanılan estetik bir yapının adı olarak kullanılmaktadır. Pergole bahçelerde gölgelik olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında olumsuz hava şartlarından korunmak için de pergole kullanılır. Parklarda ve kamuya açık alanlarda bağımsız olarak kullanılan pergole çeşitleri de bulunmaktadır.

Kelime anlamına uygun olarak kullanılan pergole dışarı kısma kapalı bir mekan oluşturmak için de kullanılmaktadır. Yani mahrem bir alan oluşturmak istendiğinde bu tasarımlar kullanılmaktadır. Dış mekanlarda bu aksesuarlar en çok güneşin olumsuz etkisinden korunmak için tercih edilir. Pergole ışığı geçirir ama güneşi geçirmez. Kafe ve restoranlar bu tasarımları hem estetik bir mekan oluşturmak hem de dışarıya kapalı ferah bir alan oluşturmak için kullanmaktadır.

Pergole Sistemleri Neden Tercih Edilir?

Pergole tasarımları çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Pergole nedir denildiğinde akla bizim dilimizdeki çardak kelimesi gelmektedir. Pergole bu yapıları tam anlamıyla ifade eden bir kelime olarak kullanılmaktadır. Pergole sistemlerinin tercih edilmesinin pek çok sebebi olmakla birlikte ilk sebebi korunmaktır. Güneşten, kardan, yağmurdan ve dışarıdaki insanlardan korunmak amacıyla pergole kullanılmaktadır.

Pergole her iki tarafı açık olan ve insanların geçişini kolaylaştıran tasarımlardır. Genellikle ağaçtan yapılan pergole sistemleri farklı işlemelerde görsel olarak da çok estetik hale getirilebilir. Birçok alanda aksesuar olarak kullanılan pergole sistemleri özellikle açık alanda yaşamayı sevenlerin tercihleri arasında yer almaktadır. Hava akımının rahatlıkla sağlandığı bu sistemler kurulduktan sonra üst kısmı çatı tipi bir kaplama ile kaplanabilir.