Sakarya'nın Hendek ilçesinde 1 kişinin öldüğü, 9 kişinin yaralandığı patlamanın meydana geldiği havai fişek fabrikasının Genel Müdürü Yaşar Coşkun, patlamanın, bir işçinin içinde kız kaçıran olarak tabir edilen patlayıcıların bulunduğu kalıbı masaya vurması nedeniyle meydana geldiğini söyledi.

Coşkun, gazetecilere yaptığı açıklamada, fabrikada patlama riskine karşı gerekli bütün önlemlerin alındığını belirtti.

Patlamada yaralanan bir işçinin ifadesine göre, patlamanın bir işçinin içinde patlayıcı madde bulunan kalıbı masaya vurması nedeniyle meydana geldiğini anlatan Coşkun, şunları söyledi:

''Kız kaçıran üretimi yapılan bölümdeki masalarda 5 işçi oturuyordu. Bir kalıbın içine dizilen plastik tüplerin içine preste ilaç konuluyordu. Preslenen tüpler kalıptan kovaya boşaltılırdı. Bu kalıpların içinde sıkışma olmuş. Boşanmayınca da bir arkadaşımız kalıbı masanın üzerine vurmuş. Patlama, bir işçi arkadaşımızın içinde kız kaçıran olarak tabir ettiğimiz patlayıcıların bulunduğu kalıbı masaya vurması nedeniyle meydana gelmiş.''

-''PATLAMADAN ÖNCE MÜFETTİŞLER FABRİKAYI İNCELEDİ''-

Fabrikayla ilgili basında çeşitli iddiaların yer aldığını ifade eden Coşkun, fabrikanın denetimlerinin düzenli olarak yapıldığını belirtti.

Patlamanın olduğu gün dahil fabrikada 3 günlük denetim yapıldığını söyleyen Coşkun, ''Denetimsizlikten bahsediliyor ve bazı şeyler yazılıyor. Patlamanın olduğu gün saat 11.00'e kadar Çalışma Bakanlığından fabrikayı incelemek için müfettişler gelmişti. OSTİM'de meydana gelen kazalardan dolayı ülkedeki bütün patlayıcı maddelerle uğraşan firmalar denetlenmeye başlandı. İlk olarak da fabrikamızdan başlandı. Fabrikamız 3 gündür inceleniyordu. Denetimsizlik diye bir şey söz konusu değil'' dedi.

Coşkun, yerel bir gazetede patlamanın 112 Acil Servise haber verilmediği ve yaralıların sadece özel hastanelere kaldırıldığı iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirterek, 112 Acil Servis ekiplerine haber verildiğini ve yaralıların aralarında devlet hastanelerinin de bulunduğu hastanelere kaldırıldığını bildirdi.

Patlamanın olduğu bölümün depo olmadığını ve fazla patlayıcı bulundurmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Coşkun, patlama sırasında herhangi bir yangın emaresi oluşmadığını anlattı.

-''AVRUPA'NIN EN GÜVENLİ FABRİKASI''-

Fabrikadaki güvenlik önlemlerine de değinen Coşkun, güvenliğin girişteki güvenlik kulübesinden başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Ziyaretçilerin çakmakları, sigaraları ve yanıcı olabilecek eşyaları burada alınıyor. İşçilerimiz de tek tek aranarak çakmakları ve cep telefonları alınır. İşe başlamadan önce çalışanlar üzerlerindeki elektriği alan bakır levhalara ellerini sürerler ve işe öyle başlarlar. İşçilerimiz işe girmeden önce kimya mühendislerimiz tarafından eğitilir. İşe başlamadan bir gün önce sigortalı olurlar. Periyodik olarak cumartesi günleri eğitim seminerlerimiz vardır. Ayrıca fabrikamıza gelen herkes sigortalı oluyor. TSE ISO 9001 belgelerimiz var. İtfaiyeden eğitim almış çalışan personelimizden eğitim sertifikalı 25 işçimiz var. İlk yardım ekibimiz var.''

Fabrikada bütün güvenlik önlemlerinin uygulandığını belirten Coşkun, ''Fabrikamız Valilik tarafından oluşturulan komisyonca üç ayda bir denetlenmektedir. Bu komisyonda bomba uzmanı, emniyet amiri, jandarma yetkilileri, Çevre İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğünden yetkililer var. Çalışma Bakanlığı müfettişlerince denetlenir. Fabrikamız Avrupa standartlarına uygun olarak yapılmış, Avrupa'nın en güvenli fabrikasıdır. Ayrıca, fabrikanın iç bölümlerine kamera yerleştiriyoruz. 50 bin dolara mal oluyor'' dedi.

Coşkun, patlamada yaralanan ve ölenlerin kendi evlatları olduğunu belirterek, ailelerine gerekli her türlü yardımı yapacaklarını bildirdi.

-''ÇOCUĞU İÇİN ÇALIŞIYORDU''

Patlamada ağır yaralanan ve Hendek Devlet Hastanesinde hayatını kaybeden Hediye Hallaç'ın (33) babası Orhan Al ise kızının geçimsizlik nedeniyle 5 yıldan beri eşinden ayrı yaşadığını söyledi.

Kızının torununun geleceği için fabrikada çalıştığını kaydeden Al, ''Fabrikada çocuğun istikbali için ekmek kazanmak amacıyla çalışıyordu. Fabrika sahibi aile dostumuz olarak bize her türlü sözü verdi. Kızım, 'ikinci babam Rıza beydir, onun ekmeğini yiyoruz' derdi. Ayşe teyzesi çocuğa bakıyor. Fabrikayla ilgili bir sıkıntısı yoktu. Kızım o işin ustasıydı. 5 yıldan beri bu işte çalışıyordu. Fabrikadan memnundu. Kızım daha önceki patlamada da hafif şekilde yaralanmıştı. Bisküvi fabrikasına yerleştirmek istedim ama 'ben o işin ustası oldum orada çalışmak istiyorum 'dedi işinden memnundu'' diye konuştu.

-PATLAMA ANI GÜVENLİK KAMERASINDA-

Diğer yandan, patlama anı fabrikanın güvenlik kamerasınca kaydedildi. Görüntülerde patlama sonrasında malzemelerin sokağa yayılması ve işçilerin koşarak dışarı çıkmaları yer alıyor.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında, 11 Şubat'ta meydana gelen patlamada, 1 kişi ölmüş, 9 kişi yaralanmıştı.

AA