Birinci Söke Pamuk Çalıştayını katılan Aydın, pamuk üreticilerinin içinde bulunduğu sorunları ve sorunların çözülmesi için somut örnekleri meclis kürsüsünden duyurdu.

Pamuğun stratejik ürün olarak ilan edilmesi gerektiğini söyleyen Aydın, “Çünkü insanoğlu var oldukça pamuk var olmak zorundadır. Pamuk en önemli sanayi dalımız olan tekstil üretimimizin temel hammaddesidir. Bunun dışında bitkisel yağ ve hayvan yemi başta olmak üzere %30’a yakın sanayi dalında temel hammadde olarak kullanılmaktadır” dedi.

“GEÇİCİ İSTİHDAM YARATIYOR”
İstihdam açısından bakıldığında sadece pamuk üretiminde yılda 100 milyon yevmiyeden fazla insan iş gücü kullanılmakta olduğunu belirten aydın, “Bunun için 300 bin daimi ve 1 milyon geçici istihdam yaratmaktadır. 3 milyon insanımız geçimini pamuk üretiminden sağlamaktadır. Kullanıldığı tekstil, bitkisel yağ, hayvan yemi vs. sanayi dallarındaki istihdamda düşünüldüğünde istihdam açısından da stratejik bir ürün olduğu apaçık görülmektedir. Tekstil sektörümüzün küresel rekabet gücünün geliştirebilmesi milyarlarca dolarlık ihracatının sürdürülmesi 2023 hedefi olan; 70 milyar doların üzerinde tekstil ihracatının gerçekleşmesi için; Bazı pamuk üreticisi ülkelerin kendi sektörlerine korumak için pamuk ihracatına yasaklamaları da göz önüne alındığında; Pamuğun neden stratejik bir ürün olduğu üretiminin neden geliştirilmesi gerektiği açık bir şekilde görülecektir. Sahip olduğumuz tarımsal potansiyel pamuk üretimini yurt içi talebin tamamını karşılayacak düzeye çıkarmaya yeterlidir. Pamuk üreticisi çiftçilerimiz verimlilikte Çin çiftçisinden 1,5 kat, ABD ve Pakistan çiftçisinde 2 kat, Hindistan çiftçisinden 5 kat daha fazla üretim yapacak bilgi, deneyim ve alt yapıya sahiptir. Bu potansiyel ve bilgi birikimiyle Türk pamuk üreticisi yılda pamuk ithalatına vermekte olduğumuz 2 milyar dolardan fazla dış ticaret açığını karşılayacak üretimi yapabilecektir. Türkiye pamuk üretiminin bu seviyeye çıkartılması için çiftçilerimiz rakip ülke çiftçileriyle eşit rekabet koşullarına kavuşturulmalıdır” diye konuştu.

“EN UCUZ PAMUK ÜRETİMİNDEN
EN PAHALI PAMUK ÜRETİMİNE GEÇİLDİ”
Verimlilikte Avustralya ile birinciliği paylaşan Türk pamuk üreticisinin 1980’li yıllara kadar dünyanın en ucuz pamuk üretimini gerçekleştirdiğini vurgulayan Aydın, “Türk çiftçisi uygulanan yanlış ekonomik politikalar neticesinde bu gün dünyanın en pahalı pamuğuna üretmektedir. Bugün dünyanın en pahalı; mazotunu, gübresini, tohumunu ve ilacını bizim çiftçimiz kullanmaktadır. Bu yanlış politikalar nedeniyle dünyanın birim alanda en verimli üretimini yapan çiftçimiz dünyanın en pahalı girdilerini kullanması nedeniyle dünya çiftçileriyle rekabet edemez hale getirilmiştir. Satış fiyatının oluşumunda bugüne kadar hükümetimiz tarafından uygulanan düşük kur politikasının sadece ihracatçıyı ilgilendirdiği düşünülürken, pamuk üreticimizin ürettiği pamuğun değerinin de Newyork borsasında ABD doları üzerinden fiyatlanması üreticimizin alın terinin değerlendirmesine de engel olmaktadır” şeklinde konuştu.

“DESTEK 46 KURUŞTAN 60 KURUŞA ÇIKARILMALI”
Hükümetin pamuk üreticisini pirim desteği ile koruduğunu iddia ettiğini belirten Aydın, “Bu yönüyle de incelediğimiz de dünya ülkelerinin pamuk üreticisine yaklaşık 40 sent civarında pirim vermelerine karşın bizim ülkemiz çiftçisine 2012 yılı prim miktarı bunun yaklaşık yarısına karşılık gelen 46 kuruş olarak açıklanmıştır.
Pamuk üretiminin artırılması bir yana mevcut üretimin korunabilmesi için 46 kuruş olarak açıklanan 2012 yılı prim miktarı 60 kuruşa çıkarılmalıdır. 2011 primleri işe yaraması için en geç bu ayın sonuna kadar ödenmelidir. Mazot desteği alan bazında değil üretime endeksli verilmelidir. Orta vadede pamuk üretiminin artırılması için;
Pamuk ‘stratejik ürün’ ilan edilmelidir. Destekleme primleri en az 5 yıllık ilan edilmelidir. Prim miktarları dünya üretim maliyetleri ile yurtiçi üretim maliyet farkları göz önüne alınarak 5488 sayılı tarım kanunu hükmü uyarınca ‘fark ödemesi’ sistemine göre belirlenmelidir” dedi.
Aydın, “Lisanslı depoculuk önündeki sorunlar kaldırılmalı, bilakis özel teşviklerle desteklenmelidir. Çiftçilerimizin kullandığı mazot, gübre, ilaç, makine vs. üzerindeki KDV mahsup edemedikleri için %1’e indirilmelidir. Yerli pamuk kullanan sanayici desteklenmelidir. Pamuk tohumundaki dışa bağımlılığın azaltılması için %100 yerli sermayeli özel ve kamu kuruluşlarının yerli tohum üretimi ve ıslah çalışmaları desteklenmelidir” diye konuştu.