Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, pamuk üretimin en önemli sorunlarından birinin kirlenme olduğunu savunarak, “Kirlenme tekstil ve konfeksiyon sektörünün geleceğini tehlikeye sokmaktadır” dedi.

Pamuğun Türkiye açısından stratejik öneme sahip bir bitki olduğuna işaret eden Enstitü Müdürü Sadettin Öztürk, pamuk elyaf, yağ, küspe gibi 15 ayrı iş kolunda 12 milyon insanın geçimini sağlamakta olduğunu söyledi.

Bu nedenle pamuk tarımında ekim, hasat, taşınma, çırçırlanma ve ambalajlanmada gerekli özenin gösterilmesinin çok önemli olduğunu belirten Öztürk, “Günümüzde pamukta yaşanan en önemli sorunlardan birisi kontaminasyon (kirlenme)"dir.

Kontaminasyon; pamuk elyafının içine herhangi bir şekilde pamuk dışındaki maddelerin tarladan toplama-çırçırlama ve ambalaj nedeniyle karışması sonucu ipliğin bünyesine girmesidir. Kirlenme konusunda gerekli özen gösterilmediği taktirde gerek iç piyasada gerekse dış piyasada tekstil ve konfeksiyon sektörünün geleceğini tehlikeye sokmaktadır.

Kütlü pamuğun toplanması, taşınması, depolanması ve çırçırlanması aşamalarında başta plastik, jüt…vs. olmak üzere, yabancı maddelerin pamuğa karışması, pamuğun kalitesini düşürücü en önemli faktörlerin başında gelmekte olup, dokuma ve özellikle boyama aşamalarında firelere ve ürün kayıplarına yol açmaktadır” diye konuştu.

BAKANLAR KURULU HAREKETE GEÇTİ; KİRLETMEYE CEZA GELDİ
Bakanlar Kurulu"nun kütlü pamukların kirlenmesinin önlenmesi için alınacak tedbirlerle ilgili bir karar yayınladığını açıklayan Öztürk, “Kütlü pamukların toplanması, taşınması, muhafaza ve depolanması esnasında yüzde 100 pamuktan mamul bez ve boyanmamış veya beyaz iplerin kullanılması zorunludur.

Bu işlemler sırasında, kirlenmeye neden olmayacak plastik mamul kasa ve kovalar ile sepet, küfe teneke ve benzeri malzemeler kullanılabilir. Jüt, Kendir, keten gibi doğal elyaf, plastik(naylon, polipropilen) gibi sentetik elyaf içeren ve kirlenmeye neden olan malzemelerin kullanılması ve pamuklara karıştırılması yasaktır.

Kütlü pamuk üreticileri, pamukların toplanması ve taşınması esnasında işçilere, kirlenmeye neden olmayacak malzemeleri temin etmekle ve kullanılmasını takiple zorunludur.

Pamuk alımı satımı yapan tüccarlar, kooperatifler ve çırçır ve prese fabrikaları kullanımı yasaklanan malzemelerle ambalajlanmış veya bu malzemelerin karışması suretiyle kirlenmeye maruz kalmış kütlü pamukların alım satımını yapamaz, bu pamukları depolarda bulunduramaz, fabrikalarda işleyemez. Tedbirlere aykırı hareket edenler haklarında yasal işlem yapılacaktır” şeklinde konuştu.