İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’den özür dileyebilecek kadar elinin güçlenebilmesi için Mavi Marmara raporunun açıklanmasının altı ay ertelenmesini istediği bildirildi. Ancak İsrail basınına göre, Türkiye bu isteği reddetti.

DHA’nın haberine göre, İsrail’in Channel 2 televizyonu, Netanyahu’nun ABD’li yetkilileri arayarak, Mavi Marmara raporunun altı ay daha ertelenmesi için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’u ikna etmesini istediğini bildirdi.

Channel 2 kanalının haberine göre, İsrail Başbakanı, ABD’lilere, raporun altı ay daha ertelenmesi halinde hükümet içindeki sertlik yanlılarına karşı Türkiye’den özür dileyebilecek kadar siyaseten güçlü konuma gelebileceğini söyledi.

Ancak İsrail gazetesi Haaretz, erteleme talebini Ankara ve BM Genel Sekreteri Ban'a ileten Netanyahu'nun isteğinin, Türk hükümeti tarafından reddedildiğini bildirdi.

"NETANYAHU CİDDİ DEĞİL"

Haaretz, Netanyahu'nun "ciddi" olmadığını düşünen Türk yetkililerin, daha önce 3 kez ertelenen raporun daha fazla gecikmesini istemediğini belirtti. Ayrıca 6 aylık sürecin sonunda dahi Netanyahu'nun özür dileyeceği garantisinin bulunmasının, Türk hükümetinin bu öneriye soğuk bakmasına neden olduğu ifade edildi.

BM Soruşturma Komisyonu'nun Mavi Marmara raporunun, 2 Eylül'e kadar BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunulması bekleniyordu. Ancak Ban, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, raporun teslim edilmesini ertelediğini, bunun nedeninin, Türkiye ve İsrail hükümetlerine, raporun bulguları üzerinde “uyumlu bir anlaşmaya” varmaları için daha fazla zaman tanımak olduğunu söylemişti.

İsrail hükümeti içinde Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye’den özür dilenmesine sıcak bakarken, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile Stratejik İşler Bakanı Moşe Ya’alon karşı çıkıyor.

Netanyahu’nun raporu erteleyerek, Lieberman-Ya’alon ikilisine karşı elini güçlendirmek için zaman kazanmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Hürriyet Planet