Seferberlik Tetkik Kurulu'nda hakimlerin araştırma yapmasını TSK'ya şüpheli muamelesi yapmak olarak "Özel Harp Dairesi"nin araştırılması için 29 milletvekili arkadaşıyla araştırma önergesi vermiş.
italya'daki 'Temiz Eller' operasyonunu örnek gösteren Baykal, "Son otuz yılda üç askerî müdahale yaşayan, terör olayları ile istikrarsızlığa sürüklenen ülkemizde, geçmişin karanlığını aydınlatmak, demokrasimizin geleceği açısından kaçınılmaz bir görevdir. Bu amaçla kurulacak araştırma komisyonu, Özel Harp Dairesi'nin formel biçimini, geçmiş faaliyetlerini incelemeli, kontrgerilla örgütü tartışmalarına açıklık getirmeli, ilgili herkesin bilgisine başvurarak, gerekli bütün belgeleri ve gizli arşiv bilgilerini araştırmalıdır. TBMM, egemenliğin halkımıza ait olduğunu, demokrasinin işlerliğini, açıklığın demokrasimiz için yegane yol olduğunu ortaya koymalıdır" demişti.

NEYİ ARAŞTIRIYORSUNUZ?

4 Aralık 1990'da 29 arkadaşı ile birlikte kirli ilişkiler ve karanlık işlerin odağı olarak gösterdiği Özel Harp Dairesi için Meclis'te önerge veren CHP lideri Baykal, bugün ise Seferberlik Tetkik Kurulu'unda hakimlerin yaptığı araştırmaya karşı çıktı. Baytal, hakim aramasını "Bu kadar şüphe kuşku ne oluyor? Devletin bir kurumuna karşı araştırma ve soruşturmadan bir şey çıkmazsa vahim bir durumdur. Bir şey çıkarsa da o zaman da deprem olur. TSK'nın darbe, suikast hazırlığı olduğuna ilişkin belge ve bilgiler çıkarsa deprem olur" dedi.

'Temiz Eller'i örnek gösterdi

CHP Genel Başkanı Baykal, önergesinde İtalya'daki 'temiz eller' operasyonuna hatırlatarak, bunu örnek göstermiş. Baykal, İtalya'daki operasyonu "İtalya'da ortaya atılan iddialara göre söz konusu örgütün birçok terör olayına karıştığı, yıllarca ülke siyasetinde etkili olmaya çalıştığı ifade edilmektedir.

Söz konusu bu iddiaların ciddiyeti üzerine birçok Batı Avrupa ülke parlamentoları yakından ilgilenmiş ve gerekli soruşturmaları açmış bulunmaktadır" ifadelerle dikkat çekerek, Türkiye'de de buna benzer bir ayıklamanın yapılmasını önermiş./yeni şafak